Egy szelet az újvilágból - Amerikai körtés pite
A piték ősei már Kr.e. 9500-tól kezdtek teret hódítani maguknak. Míg kezdetben valamilyen sós töltelékkel, leginkább hússal töltötték őket, mostanra már nagyobb arányban valamilyen édes gyümölcsel ízesítik őket.
A piték szerte az egész világon utat törtek maguknak, és kúltúrától függően az elkészítésük, és az ízesítésük is változik. Amerikában pedig már nemzeti desszertként vannak jelen, e nélkül szinte elmaradhatatlan a hálaadás ünnepe.
Az amerikai típusú pitékben azt szeretem, hogy a töltelék jobban dominál mint maga a tészta, nem úgy mint a nálunk elterjedt társaikban. A jól ízesített tölteléket csak épphogy hártyaszerűen átöleli a tészta, így kiemelve a belé rejtett ízletes tölteléket.
Legtöbbször almával készítem ezt a receptet, de 1 tonna ajándékba kapott körtének köszönhetően, legútóbb körtét használtam, és azzal is nagyon finomnak bizonyult. Annyira, hogy akár hívhatnánk harminc perces pitének is, mivel ez az idő alatt épphogy a formát nem pusztították el a vendégek.
Aki kevésbé rajong a nagyon édes deszerteké azok is nagy örömüket lelhetik ebbe a receptbe, mivel egy kissé savanykásabb a pitébe belekerülő töltelék.
Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
2 ek. cukor
1 csipet só
18 dkg puha vaj
6 ek. víz
Töltelékhez:
1,5 kg körte (alma)
13 dkg cukor
1 cs. Vanílliás cukor
2 púpos ek. liszt
1 citrom leve / héja
szerecsendió
fahéj
1 ek. tej
vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk és addig pihentetjük, míg elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez körülbelül egy centis kockákra vágjuk a már megtísztitott körtét. Összekeverjük a kétféle cukorral, liszttel, tejjel. Ízesítjük fahéjjal és szerecsendióval, majd hozzáadjuk a citrom héjját, és levét.
A tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik felét kinyútjuk akkorára, hogy a pite oldalát is betakarja majd. Belehelyezzük a kivajazott formába, és villával megszurkáljuk az alját. Jöhet rá a töltelék. A tészta másik felét is kinyútjuk és a kiszúró forma segítségével szaggatunk rá különböző levélmintákat. Ezeket ráhelyezzük a töltelék tetejére, úgy hogy a széleket megpróbáljuk az oldalsó tésztához nyomkodni, hogy a feltörő szósz kevésbé tudjon kifolyni.
TIPP: A töltelék ereszt egy kis levet, abból egy pár kanállal leszedek, hogy ne ázzon majd el a tészta és kevésbé follyon ki sütésnél a töltelék.
Ezek ellenére is utat szokott néha törni magának az édes szaft, úgyhogy érdemes alá alufóliázni, hogy ne a sütőre ragadjon a cukros lé!!! :)
Először 200 fokon sütjük 10 percig, majd 180 fokon egy óráig.
A körtéhez kapcsoló kertész rovatot megtalálhatjátok itt
További jó kulinárkodást nektek!!!!
Szuper recept! Én meggyes-almás tölteléket raktam bele, és nagyobb volt a tálam, úgyhogy az aljára dupla adag tésztát tettem. Finom lett (most csináltam először) ;)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik!
TörlésBátran válogathatod a töltelékeket... határ a csillagos ég!😉