Amerikai körtés pite

Egy szelet az újvilágból - Amerikai körtés pite




A piték ősei már Kr.e. 9500-tól kezdtek teret hódítani maguknak. Míg kezdetben valamilyen sós töltelékkel, leginkább hússal töltötték őket, mostanra már nagyobb arányban valamilyen édes gyümölcsel ízesítik őket.

A piték szerte az egész világon utat törtek maguknak, és kúltúrától függően az elkészítésük, és az ízesítésük is változik. Amerikában pedig már nemzeti desszertként vannak jelen, e nélkül szinte elmaradhatatlan a hálaadás ünnepe.

Az amerikai típusú pitékben azt szeretem, hogy a töltelék jobban dominál mint maga a tészta, nem úgy mint a nálunk elterjedt társaikban. A jól ízesített tölteléket csak épphogy hártyaszerűen átöleli a tészta, így kiemelve a belé rejtett ízletes tölteléket.

Legtöbbször almával készítem ezt a receptet, de 1 tonna ajándékba kapott körtének köszönhetően, legútóbb körtét használtam, és azzal is nagyon finomnak bizonyult. Annyira, hogy akár hívhatnánk harminc perces pitének is, mivel ez az idő alatt épphogy a formát nem pusztították el a vendégek.

Aki kevésbé rajong a nagyon édes deszerteké azok is nagy örömüket lelhetik ebbe a receptbe, mivel egy kissé savanykásabb a pitébe belekerülő töltelék.


Hozzávalók:


Tésztához:

40 dkg liszt

2 ek. cukor

1 csipet só

18 dkg puha vaj

6 ek. víz


Töltelékhez:

1,5 kg körte (alma)

13 dkg cukor

1 cs. Vanílliás cukor

2 púpos ek. liszt

1 citrom leve / héja

szerecsendió

fahéj

1 ek. tej

vaj a forma kikenéséhez


Elkészítés:

A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk és addig pihentetjük, míg elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez körülbelül egy centis kockákra vágjuk a már megtísztitott körtét. Összekeverjük a kétféle cukorral, liszttel, tejjel. Ízesítjük fahéjjal és szerecsendióval, majd hozzáadjuk a citrom héjját, és levét.
A tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik felét kinyútjuk akkorára, hogy a pite oldalát is betakarja majd. Belehelyezzük a kivajazott formába, és villával megszurkáljuk az alját. Jöhet rá a töltelék. A tészta másik felét is kinyútjuk és a kiszúró forma segítségével szaggatunk rá különböző  levélmintákat. Ezeket ráhelyezzük a töltelék tetejére, úgy hogy a széleket megpróbáljuk az oldalsó tésztához nyomkodni, hogy a feltörő szósz kevésbé tudjon kifolyni.

TIPP: A töltelék ereszt egy kis levet, abból egy pár kanállal leszedek, hogy ne ázzon majd el a tészta és kevésbé follyon ki sütésnél a töltelék. 
Ezek ellenére is utat szokott néha törni magának az édes szaft, úgyhogy érdemes alá alufóliázni, hogy ne a sütőre ragadjon a cukros lé!!! :)

Először 200 fokon sütjük 10 percig, majd 180 fokon egy óráig.



A körtéhez kapcsoló kertész rovatot megtalálhatjátok itt



További jó kulinárkodást nektek!!!!

Megjegyzések

  1. Szuper recept! Én meggyes-almás tölteléket raktam bele, és nagyobb volt a tálam, úgyhogy az aljára dupla adag tésztát tettem. Finom lett (most csináltam először) ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik!
      Bátran válogathatod a töltelékeket... határ a csillagos ég!😉

      Törlés

Megjegyzés küldése