Babgulyás

Egy praktika, hogy ne gázlufikkal, hanem az ízek beteljesülésével jussunk el a mennyországba- Avagy egy trükk a könyedebb Babgulyás elkészítésére!



Érdemes különböző házi praktikákat bevetni a legtöbb hüvelyesek főzése során, legfőképp azért, hogy szó szerint megkönnyítsük az életünket! :)

Elsőként amit szinte már minden háztartásban ismernek (és itt már ràtérnék konkrétan a babra), a bab beáztatása. Érdemes nem egy-két órára, hanem akár egész éjszakára is beáztatni a babot. Ez egyébként a bab mihamarabbi megpuhulásást is elősegíti majd. Amit sokan itt hibaként elkövetnek, az a babról visszamaradt áztató lének a nem leöntése. Mindenféleképp érdemes megszabadulni ettől, mivel abba, a babból kiázott hatóanyagok okozzák elsősorban a puffadást. A főzés során keletkezett habot is érdemes leszedni az ételről, mivel sokkal tisztább ételt kapunk, és segít megakadályozni a teljes elgázosodást.

Bónusz trükként bevethető, hogy az ételbe (esetünkben a babgulyásba) rakjunk egy kb. késhegynyi szódabikarbónát, ami meggyorsítja a bab puhulási folyamatát (ill. ha marhából csináljuk akkor a húsét is), így mindenki jól jár mert így a levest akár ebédként is tálalhatjuk, nem pedig vacsoraként!


Hozzávalók (egy jó nagy fazéknyira) :

1 kg Marha lábszár

2 nagy fej vöröshagyma

3 paprika

3 paradicsom

2 sárgarépa

2 petrezselyem gyökér

2 burgonya

2-3 szál zeller levél

400 g szárítot Tarka bab

70 g sűrített paradicsom

olaj

1 késhegynyi szódabikarbóna


bors

majoranna

őrölt kömény

1 ek. pirosarany

1 ek. gulyáskrém


Rántás :

4 ek. liszt

5 ek. olaj

1 ek. pirospaprika

1 cs. petrezselyem zöld


Csipetke:

liszt

1 tojás

1 csipet só


Elkészítés :

Az olajon üvegesre pirítom a kockára vágott hagymát, paprikát majd hozzáadom a szintén felkockázott paradicsomot, és azt is pirítom egy pár percig. A tűzről levéve fűszerezem sóval, borssal, majorannával, és köménnyel. Hozzáadom a pirosaranyat, a gulyáskrémet meg a sűrített paradicsomot. Ezt követően belekeverem a megtisztított és felkockázott marha húst és felöntöm vízzel. Miután félig megfőtt a hús, beleteszem az előre beáztatott, és azt követően többször átmosott babot. Aztán jöhet a tuti tipp!!! Mehet bele a szódabikarbóna! Ha a bab már olyan félkemény, mehetnek bele a zöldségek.
Addig míg a leves fő, elkészítjük a rántást! Olajon a lisztet megpirítjuk, majd belekeverjük a pirospaprikát és a  felaprított petrezselymet, végül pedig felöntjük vízzel.
A csipetkéhez egy tálba felverjük a tojást, adunk hozzá sót, és annyi lisztet, hogy jól formázható tésztát (ne túl keményet) kapjunk. Ebből csipetnyi darabokat formázunk. Ez a művelet lehetőleg még aznap befejeződik….(bár én néha úgy gondolom, hogy ennek sosem lesz vége), és akkor (persze csak miután már megfőtt minden alapanyag) beleszórhatjuk a levesbe, a kis atomméretűre golyózott tésztagalacsinokat.
Befejezésként, a rántást belekeverjük a levesbe és hadjuk eggyet rottyani azzal.


Egy kis tipp :

Én gyakran ha már belelendülők a miniatűr tésztagalacsinok gyártásának világába, többet keverek be és szaggatok ki mint amire épp szükségem van. Ugyanis ha a csipetkét napon jól kiszárítod, száraz légmentes helyen tárolva nagyon sokáig el tudod rakni.

Valamint még egy könnyítés, ha nem akarsz órákat tésztagyártóként dolgozni, gyorsabb megoldásnak bizonyul ha tésztából egy kb. 2-3 mm vastag nudlit hengergedsz, és azt egy késsel felkockázod apró pici darabokra. Igaz nem lesz rusztikus csipetke formája, de legalább aznapra megúszod, hogy beálljon a hátad!



Kertész rovat:

Kevésbé jó talaj van otthon? Talajjavításra nincs se idő se pénz, de szertenél valami otthoni kis veteményest alkotni?

(Forrás: Internet, Pixabay)

Akkor érdemes elgondolkoznod a bab termesztésben mivel talaj iránt nem igényes kultúra. Akár bokor- akár futó- (vagy netántán varázs-) babot szeretnél házikertben termeszteni, érdemes utánnanézned a különböző fajták igényeinek, növekedési erélyeinek és egyéb jellemzőiknek, hogy még véletlenűl se járj úgy, hogy mindenféle imátkozás hatására se akar majd a bokor babod futni és az ég felé nőni.

Attól függően, hogy milyen fajt választasz számolnod kell azzal, hogy ha nem is kell neki egy egész Kínai nagyfalat felhúznod, azért valami fajta támrendszert igényel ez a kis haszonnövéy.

A babokat itt is érdemes beáztatni mert így nagyobb lesz a csírázási erély keléskor. És ha már vízközelbe vagyunk meg kell említeni, hogy víz iránt viszont érzékenyebb a bab, mivel gyökerei elég sekélyen helyezkednek el.

Ha bevált a bab ültetvényed és úgy gondolod ,hogy innetől te akarod kiszolgálni Magyarország babfogyasztásának szinte egészét, akkor ügyelj arra, hogy ugyanazon helyre ne vesd őket, hanem alkalmazz vetásforgót, így nem tudnak a talajban kialakuló hüvelyes kultúrákra specializálódott  kártevők, és korokozok felhalmozódni.

Miután letermett a zöldség nyugodtan vissza forgathatod zöldtrágyaként a talajba mivel kitünő N forrás lesz a következő veteményed számára.

A bab pozitívuma melett szóljon az is, hogy akár másodvetésként is alkalmazhatod őket mivel a tenyészidejük nem túl sok, így akár Júniusban is elvetheted azokat: :)


Jó kulinárkodást, és kertészkedést kívánok!!!

Megjegyzések