Cukkinis Farfalle

A “B” terv- vagyis a cukkini ezer arca

Cukkinis Farfalle



A cukkininál jobb zöldséget nehéz taláni. Akár sütve, töltve, párolva, rántva és még sorolhatnám…szinte mindenhogy elkészíthető, arról nem is beszélve, hogy bárhogy készítjük nem tudjuk elrontani, ha csak nem valami oltári bakit követünk el.

A nyári szezonba rengeteg cukkinis ételt szoktam készíteni. Ahogy a kis palánták elkezdik kinevelni a terméseket, onnantól kezdve nincs megállás. Annyi cukkini képes teremni egy növényen, hogy nem győzzük elkészíteni, és a végén már a családtagoknak eladogatni azokat. 

Ez a mostani cukkinis recept egy nagyon könnyen ill. gyorsan elkészíthető étel. Emiatt akár munka után is pikk-pakk elkészíthető. Arról nem is beszélve ( főleg ha még paradicsomot is termelünk a kertünkben), hogy egy elég péntárca barát finomság. A sok paradicsom hozzáadásával pedig, és az olaszos ízvilággal, szinte mindenki “nonna”-nak ( olaszul nagyit jelent ) érezheti magát a konyhában, aki az egész famigliát (családot) összetartja. Aki meg ugyanolyan olasz fan mint én, annak meg végképp meg kell főznie, majd ízlelnie máskülönben, nem nyer belépést az “imádom olaszországot fun clubba”! :)

Sok paradicsomos alapú tésztát szoktam készíteni, és ezeket úgy szeretem ha nem szűkölködnek paradicsomban. Amiket használok, és csak ajánlani tudom paradicsom püréket,  a Lidlbe kapható 500 grammos Freshona márkájú Passata di pomodoro ( ez egy átpaszírozott folyékonyabb textúrájú püré), és a  Happy Frucht márkájú konzerv hámozott paradicsom ( 400 g ), és az ugyan ilyen márkájú csak kockázott változata. Az utolsó kettő elég rusztikus darabos megjelenésű, emiatt kedvező látványt tud kelteni az ételbe, ill tutira látjuk azt is, hogy biztos, hogy paradicsomból van nem pedig valami rejtély tudja, hogy miből.


Hozzávalók:


1 közepes méretű cukkini

1 vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

3 nagy paradicsom

500 g passata di pomodoro ( paradicsom püré )

só 

bors

olivaolaj

1 tk. cukor

500 g Farfalle tészta

Szórásra egy kis Parmigiano Reggiano



Elkészítés:

Egy kis olivaolajon megdinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a felkockázott cukkinit és paradicsomot. A paradicsomot érdemes előtte megfosztani a héjától. A fokhagymát vékony szeletekre vágom ( emiatt nem lesz vad hagymaíze az ételnek, hanem kellemesen édeskés íz fogja átjárni azt ), és hozzáadom a paradicsomos cukkinihez. Sózom, borsozom ( én jó sokat őrlök bele, emiatt egy kicsit csípős lesz ) és felöntöm a sűrített paradicsommal. Csak annyira hagyom rottyogni, hogy a cukkini még roppanós legyen. Ez alatt kitudom főzni a tésztát. A tészta főzőlevéből rakok egy keveset a szószba, így sokkal lágyabb textúrája lesz az egésznek. Miután megfőtt a tészta ( kizárólag csak “al dente”-re főzzük ) összeborítjuk a szósszal, és már tálalhatjuk is, egy kis parmezán forgáccsal a tetején. Boun appetito!!!!



Kertész rovat:


(Fotó: ismertseg.hu oldal)

A cukkinivel nem csak a konyhában, de a kertben is könnyű bánni. A helyét kell jól megválasztani, ( a meleg fekvést kedveli ) ill. a tápanyagellátás nagyon fontos számára. A palánták kihelyezése előtt, ( május ) javítsuk fel a talajt egy kis trágyával, sőt akár a késöbbiekben is adhatunk nekik egy kis plussz ennnivalót, had hízzanak a kicsikék. A késöbbi tápozáshoz javasolnék, vagy valami univerzáis-, vagy vannak már adott kúltúrára specializálódott lassúlebomlású tápok. Mind a kettő nagyon jó hatással lesz a zöldségre. 
Az öntözés szükségessége fontos a megfelelő termés kialakításához, emiatt minden nap öntözzük ( átlag egy növény/liter/nap ). 
Kórokozók közül a lisztharmat szokta megmutatni magát rajta. Különböző gombaölő permetszerek vagy estleg biokultúránál különböző levek alkalmazásával védekezhetünk ez ellen, de igazándiból különösebb növényvédelmet nem igényel.

TUTI TIPP:
Érdemes a földet a növény körül mulcsozni, mert nem csak a gazokat hanem a talajból kipárolgó nedvességet is visszatudja szorítani.

Onnan tudjuk, hogy a cukkinik mikor a legjobbak, ha elérik a kis zöldségek a 20-25 centiméteres nagyságot. Ilyenkor a legízesebbek! :)

További jó kulinárkodást, aztán ültetésre fel!!!!


Megjegyzések