Csípős-Édes csirkeszárnyak

Csípős-Édes csirkeszárnyak, amik a mennyországig repítenek

Köretként fokhagymás krumplival és petrezselymes mártogatóssal



A csirkeszárnyas ételeket nem sokan szívelik, mivel kevés hús van rajtuk, és csontot ugyebár csak a kutyák szeretik, de nem minden olcsó húsnak híg a leve, a szárnyacskáknak is meg vannak a sajátos varázsuk, persze csak úgy, ha azok finoman vannak elkészítve!

Vannak akik jobban preferálják a rántott csirkeszárnyat, de hidjétek el, hogy ez a recept gyökeres változást hoz majd az életükbe. 
Készítsétek el, mert garantált, hogy tetszeni fog ( vagyis ízleni ) a végeredmény. Ezt személyes tapasztalat alapján merem így kijelenteni, mivel nálunk nem nagyon fogy az a fajta húsétel, amin több a csont mint a hús, de ennél a receptnél felcserélődtek az arányok. Ahogy kisült, már fogyott is!!!

Minden a pácon múlik, ki hogy szereti. Ki csípősebben, ki édesebben, ki fokhagymásabban… az viszont mindnél elmondható, hogy sok múlik azon, ha előtte akár több órára, vagy akár egy egész napra pácólni hagyjuk a húst. 

Vigyázat ragadás veszély! Itt aztán vigyázni kell ha, kézzel esszük, nehogy hozzánk ragadjon, mert még valaki azt hiszi majd, hogy szárnyunk nőtt, de nem ám a Red Bull-tól!

Annak ellenére, hogy egy fűszeresebb húsételről beszélünk, teljesen jól áll neki egy szintén kissé fűszeresebb köret.
Ami kissé lazítja az ízkavalkádot, az a kissé savanykásabb, könyedebb mártogatós. Úgyhogy azt semmiféleképp na hagyjuk el mellőle!



Hozzávalók :


Csirkeszárnyakhoz:

25 db csirkeszárny

3 ek. BBQ szósz

3 ek. méz

3 tk. Erős pista

2 ek. szójaszósz

2 gerezd fokhagyma

olaj


bors

1 negyed citrom leve


Fokhagymás krumplihoz:

2 kg krumpli


5 ek. liszt

1 ek. pirospaprika

2 gerezd fokhagyma

olaj


Petrezselymes mártogatóshoz:

400 g Görög joghurt

1 negyed citrom leve


bors

1 gerezd fokhagyma

1 cs. petrezselyem


Elkészítés:

A csirkeszárnyat az ízesüléseknél három részre vágjuk. Én a legcsontosabb részt ( szárnyvégek ) félre szoktam rakni, egy jó csontlevesbe kitünő szerepe lehet. 
A fokhagymákat szétzúzzuk és összekeverjük a többi alkotóval. Ebbe jól beleforgatjuk a husikat és hagyjuk, hogy pácolódjanak akár egy estén keresztül is. 
Sütőpapírral bélelt tepsibe ( a könyebb mosogatás érdekében alkalmazom ) falsorakoztatjuk a szárnyakat, majd a páclével még plusszba bekenegetjük őket. 
Kb. 45-50 percig sütjük azokat úgy, hogy néha csorgatunk rákjuk a pácléből.

Tipp: az utolsó 15 percbe leszoktam kanalazni a szárnyakból kisülő vizet, hogy ne abba párolódjanak, hanem a pác süljön szépen rájuk, ill. plussz mézet csorgatok a husikra, hogy még ragadósabbak legyenek.

A fokhagymás krumplihoz megmosom a krumplikat, majd héjjastúl felkockázom és megfőzöm azokat. Miután megfőttek ( ne főzzük szét ), beleforgatjuk a paprikás lisztes keverékbe, olajon megpirítjuk. A pirítás utolsó fázisában, hogy ne égjen meg a hagyma, hozzáreszeljük a fokhagymát a krumplihoz, sózzuk és további pár percig pirítjuk azt.

A mártogatóshoz felkockázzuk a petrezselymet, összezúzzuk a fokhagymát és a többi alkotóval összekeverjük ezeket.

Jó kulinárkodást!!! ( csak aztán ide ne ragadjatok nekem :)  )



Megjegyzések

  1. Köszönöm a receptet! Nagyon finom lett. Gyorsan elkészítettem, egyedül görög joghurt nem volt itthon, úgyhogy azt kefirrel helyettesítettem. És én szeretem a szárnyvéget ropogtatni, ilyenkor azok jó ropogósra sülnek. ☺ Mégyegyszer köszönöm és jó étvágyat a kísérletezőknek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett! A Kefír is teljesen jó, csak egy kicsit másabb íze lesz a mártogatósnak. További jó főzicskézést!! 😊

      Törlés

Megjegyzés küldése