Cukkinis Saslik, pirított kukoricával és fokhagymás uborkával

Lakásban grillezni? Van rá mód…egy kis csalással! :)
Cukkinis Saslik, pirított kukoricával és fokhagymás uborkával



Aki kitalálta a grill serpenyőt, az valószínűleg valamilyen grillezési elvonási tüneteteket produkálhatott, egy keményebb téli napon. Így gyógymódként feliratta magának a grill serpenyő megalkotását, és annak rendszeres használatát!
Teljesen ugyanazt az élményt sajnos nem tudja reprodukálni, mint egy valódi grillezésnél, de legalább a léleknek jót tesz, a “mintha grilleznénk” érzés.
Előnyére szóljon, hogy így megúszhatjuk azt, hogy az egész lényünkből áradjon a füstölt oldalas illata. Hátrányként viszont így a füst nem tud tartósítani minket a késöbbi évekre.
Továbbá az is pozitívumként megemlíthető, hogy egy jó minőségű grillserpenyőnél (legtutibb az öntöttvas) akár a felesleges zsiradék bevitel is megakadályozható, mivel plussz olaj/ zsír az étel alá nem kell, ugyanis nem fog hozzáragadni a serpenyő falához.

Öntöttvas serpenyőknél FONTOS, hogy mielött még egyátalán használnád az edényt, ki kell égetni!!! Az égetés-olajozás hatására, az edény felülete kezd simává, és egyben tapadásmentessé válni.
(A kiégetés azt takarja, hogy rakunk egy kevés zsiradékot a serpenyőbe, és azt addig melegítjük míg az el nem kezd benne hullámmosodni, ill. füstölni. Ezt követően levesszük a tűzről, kihűtjük, majd eltávolítjuk belőle a zsiradékot, és papírtölővel áttöröljük.)

Bármilyen öntöttvas segédeszközünk is legyen, akár wok, serpenyő vagy valami egyéb, sose mossuk el mosószeres vízbe. Takarítására nagyon ügyeljünk, hogy még véletlenül se tudjon a rozsda megtelepedni rajta. 

Ezt úgy tudod megelőzni, hogy:
  1. Mosogatásnál a makacs foltok eltávolításához ecetet forralsz benne, majd sóval      átsikálod,végül sima vízbe leöblíted!
  2. Teljesen szárazra törlöd az edényt és így tárolod!
  3. Ha netántán súrolásnak vetetted alá, vagy a sós áttörölgetést alkalmaztad, akkor érdemes étolajjal átkenned! 


Hozzávalók (4 személyre/ 20 saslik):

1 közepes méretű cukkini

700 g csirkemell

1 Kaliforniai paprika

2 fej lilahagyma

1/2 zacskó Kotányi Steak fűszersó

2 ek. Dijoni mustár

2 ek. méz

olaj

4 db Csemege kukorica

1/2 Kígyó uborka

175 g Tejföl

1 gerezd fokhagyma


bors


Elkészítés:

A mézet meg a mustárt összekeverjük, és a felkockázott  és fűszersóval beízesített csirkemellet beleforgatjuk ebbe a keverékbe! Belerakjuk egy tálba és felöntjük olajjal annyira, hogy az ellepje a húst. Éjszakára hagyjuk, hogy bepácolódjon (ha nincs idő erre, elég akár 2-3 óra pácolás is).
Még érlelődik a husi, 1x1 cm-es darabokra vágjuk a paprikát, a cukkinit, ill. felcikkezzük a hagymát is.
Innentől kezdve már csak játék az egész, mint egy Lego! Összeállítjuk a saslikot! (Én így sorakoztattam fel őket: hagyma, husi, cukkini, husi, paprika, hagyma, és még egy husi.) Ezt grill serpenyőbe jól megsütjük, ügyelve arra, hogy forgassuk közbe azokat.
A kukoricát megfosszuk felesleges ruhájától, majd 2-3 cm-es szeleteket vágunk belölük. Ezeket szintén a grill serpenyőbe, forgatva, jól átsütjük.
A fokhagymás uborkához a tejfölbe belerakunk egy zúzott fokhagymát, sót és borsot, majd zöldség hámozóval szeleteket vágunk az uborkából. Végezetül ezt a kettőt összeforgatjuk.

További jó kulinárkodást!


Megjegyzések