Görögdinnye saláta

Párosan szép az élet, főleg ha ez duplán érvényesül,…akkor már maga a gyönyör! :) 
Avagy a görögdinnye és az ő triumvirátusa



Amikor már nyár végére  dinnyetifuszt kapsz, érdemes adni még egy utolsó esélyt ennek az ételnek, mert ha megízleled, alíg fogod várni a következő dinnyeszezont, hogy újra és újra görögdinnyesaláta mérgezéssel vigyenek majd be a kórházba. Ugyanis a görögdinnye édessége, a feta sajt sóssága, a hagyma csípőssége, és az olajbogyó jellegzetes íze, hatalmas ízkavalkádot alkotnak együtt. 
Egy hihetetlen ízkombinácíó jön létre ebben az ételben, ami egyben üdítő és frissítő érzéseket kelt az emberben, de persze nem úgy mint egy citrusos légfrissítő.

Egyik hétvégén anyumék, úgy gondolták, hogy felvásárolják a helyi piac legnagyobb dinnyéjét hisz ugyis vagyunk rá egy páran (nem annyian mint az Oroszok, de majdnem). Én meg cserébe úgy gondoltam, hogy meglepem őket egy ebből  kreált könyedd vacsorával. 
Annyira ízlett nekik, hogy fél óra leforgása alatt elpusztították az utolsó dinnyekockákat is! :)

Hozzávalók:

1 nagy Görögdinnye negyede

170 g fekete magozott olivabogyó

200 g Feta sajt

1 fej lilahagyma


bors


Elkészítés:

A dinnyét felkockázzuk, és ha magos akkor magtalanítjuk. Vannak már magszegény dinnyék is, ezek felhasználásával időt spórolhatunk meg.
Felkockázzuk a hagymát és a fetát is. Belekeverjük a dinnyébe (érdemes egyszer legalább leengedni a levét a dinnyének, hogy ne legyen annyira lucskos),majd hozzáadjuk az olivabogyót. Sózzuk, borsozzuk és már kész is van! :)



Kertész Rovat:


Miután már “lassan narancsot is termelhetünk hazánkban” a  klímaváztozás hatására, megfelelő adottságokat tudunk biztosítani a dinnyetermestésnek is ( mivel Afrika az őshazája ). Életciklusukban minden olyat tudunk biztosítani számukra ( a megfelelő hőmérséketen kívül is ), ami  nekik megfelelő a tökéletes termés kinevelésére.
A házikerti termesztés nem nagyon elterjedt nálunk, mivel egy elég igényes kúltúráról beszélünk. Legfőképp a munkaigénye nagy, ami elég macerássá teszi a nevelést, és a késöbbi gondozást. Ennek ellenére meglehet próbálkozni a házikerti dinnyetermesztéssel ( a magokat mindenféleképp gazdaboltba vegyük, mert az otthon elfogyasztott dinnyéből kinyert mag, nem fogja ugyan azta termést reprodukálni ) bár én inkább arra sarkalnék mindenkit, hogy vegye meg a jóféle hazai dinnyét, mert azt már csak fogyasztani kell, és az szerencsére nem igényel akkora befektetett munkát mint a már említett gondozás. 

Magyarországon Békés megye a legnagyobb és legíntenzívebb termőtája a dinnye termesztésnek, úgyhogy ha arra jártok nyáron, mindenféleképp egyetek egy jó hazait! :)

Megjegyzések