Kalácsfelfújt

Újrahasznosításra fel!!! - Kalácsfelfújt

Felül ropog alul togyog :)



Aki öko szemléletmódot követ, nos akkor neki találták ki ezt a receptet!!! Mindent az újrahasznosításért!!
Már egy pár napja csak teng-leng a kalács, de nincs szíved kidobni? A gyümölcstartóba kissé szikkadtabb alma/sziva stb. hever? No para! Jó lesz az még valamire, sőt nem is akár mire!!!

Erre a receptre, egy az egybe rá lehet húzni az egyszerű, de nagyszerű mondást! Nemcsak gyorsan, de könnyen elkészíthető, és nem is kell hozzá friss alapanyag, sőt a legjobb ha már több napos a kalács! 

Ami még pozitívumként szól e recept mellett, hogy szinte bármikor, bármiyen gyümölcsből, akár dupla mennyiségbe is elkészíthető, sőt érdemes is elkészíteni, mert nem lesz egy hosszú életű desszert! Nálunk például már csak az illat elkezd érződni, és már jön az ostrom….mikor lesz kész? ehetek már belőle? nem baj én forrón szeretem….Ilyenkor úgy érzem, hogy reménytelen a helyzet, hogy bárkinek is kimentsek itthonról egy kis kóstolót.

Nem csak a gyümölcsöt, de a kalácsot is lehet variálni, mivel egy csokis kalácsnál másabb ízek lesznek mint egy sima kalács esetén.

Nemcsak desszertként kíváló, hanem akár egy tartalmasabb leves mellé, akár másodfelvonásként is levetíthető!



Hozzávalók:


500 g kalács

100 g Rama

5 tojás

3 dl tejszín

2 dl tej

4 ek. cukor + 1 a szóráshoz

1 cs Vanílliás cukor

1 citrom reszelt héja


Attól függően, hogy milyen gyümölcsöt választunk pl.:

  • Málnás/ Epres kalácsfelfújt esetén: 1 marék málna/ eper


  • Szilvás kalácsfelfújtnál: 6 db nagyobb szilva   + cukor és fahéj


  • Almás/ Körtés kalácsfelfújtnál: 2 db Alma/ Körte  + cukor és fahéj




Elkészítés:

A kalácsot egycentiméteres szeletekre vágjuk és mindkét oldalukat megkenjük Rámával, majd a kivajazott tepsibe felsorakoztatjuk azokat ( én eltova rakom, hogy a gyümölcsöknek legyen majd helye).
A tojást, a négy evőkanál cukorral és vanílliás cukorral fehéredésig verjük, majd beleresszeljük a citromhéjjat. Ezután ebbe a keverékbe beleöntjük a tej-tejszín egyvelegét, összekeverjük, és ráöntjük eggyenletesen a kalácsra.

Szilvás/ almás / körtés kalácsfelfútjtnál rögtön az elején hozzáadjuk a gyümölcsöket a kalácshoz. 

Szilvásnál én kockára vágom a szilvát, és attól függően, hogy milyen édes az, 1-2 evőkanál cukrot és egy teáskanál fahéjat keverek össze vele. Ezt a keveréket beszórom a kalácsok közé a kis hézagokba, és mehet is be a sütőbe.

Almás / körtésnél ugyan ezt a technikát követem mint a szilvásnál azzal a kivétellel, hogy nem kockára, hanem vékony szeletekre vágom a gyümölcsöket.

Az epres / málnás esetében pedig a sütés utolsó negyedórájában adom hozzá a gyümölcsöt a kalácshoz, és ott nem használok fahéjjat.

A kalácsot 170 fokon sütöm 35 percig, majd kiszedem, megszórom egy evőkanál cukorral a tetejét és visszatolom további 10 percre a sütőbe, hogy egy kicsit karamelizálodjon a tetetje.

Javaslat:


Ha valakinek nem lenne elég szaftos, nyugodtan készíthet mellé egy kis vaníllia sodót, így növelve az édesség élvezeti értékét! :)

Jó kulinárkodást!!!

Megjegyzések