A nyár örökzöld slágere, lágyra hangolva -
Mascarponés-kapros Lecsó sült Alaszkai tőkehalfilével
Ez a tipikus magyarnak mondott étel a nyár elmaradhatatlan fogása. Az a csodálatos benne, hogy kismillió verzióba készíthető, ki így, ki úgy, mindenki a saját szája ízére variálhatja. Arról nem is beszélve, hogy a hozzá illő köreteknek is, nagy a választéka ( kenyér, bulgur, quinoa, tarhonya stb. ).
A lecsó eredete a Kolombuszi időszakra vezethető vissza, miután őneki köszönhető a paprika és a paradicsom behozatala és elterjedése.
Kezdetben a balkáni országokban terjedt el a lecsó, ami kezdetben egy zöldséges ragu volt, majd nemsokra rá, tört be hazánkba és hódított teret a mi kultúránkban is.
A pirospaprika használata szintén a törökökhöz vezethető vissza.
A lecsó különböző változatai nem csak a mi kultúránkban, hanem más országokban is Olaszországon ( peperonata ) , Franciaországon ( ratatouille ) keresztül, Törökországon ( menemen ) át nyertek teret maguknak.
De a mi lecsónk, az mindig is a miénk marad!!!!
Így nyár végére én egy könyedebb, lágyabb lecsót választottam nektek. A mascarpone krémessége úgy hat az ember ízlelőbimbóira, mintha egy nyári fuvallat simogatná azokat. Ennek hatására még egy kicsit nyárban érzi magát az ember, még egy kicsit nyaralni támad kedve, egésszen addig még ki nem nyitja a szemét, és nem tudatosul benne, hogy bizony már az őszben járunk. De ne aggódjon senki, jövőre is lesz nyár! :)
Aki nem rajong a halakért, az akár el is hagyhatja belőle azt , önmagában is megállja a helyét az étel.
Viszont ha maradunk mégis a halas verziónál, akkor nem feltétlenül csak tőkehal kínálható hozzá, hanem akár harcsa is jól illik mellé, de varriálható ez is, attól függően ki, hogy melyik halat részesíti elnyőbe.
Én csak azt tudom javasolni, hogy senkit ne riasszon vissza, hogy nem a megszokott ízvilág köszönt vissza ránk a tányérból, garantált, hogy ízleni fog ez is.
A lecsó fanoknak meg aztán kötelező kipróbálni!!!
Hozzávalók:
1 kg lecsó paprika
3 nagyobb paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor kapor
250g Mascarpone
olaj
só
bors
1 kg Alaszkai tőkehalfilé
Elkészítés:
A felkockázott vöröshagymát üvegesre pirítom egy kis olajon, majd tűzről levéve, ( hogy még véletlenül se keseredjen meg a pirospaprika, ) bepirospaprikázom. Hozzáadom a felszelt paprikát, majd addig pirítom, még majdnem teljesen meg nem puhul. Ekkor jön hozzá a paradicsom, meg a zúzott fokhagymagerezdek. Hagyom teljesen megfőni, és az utolsó pillanatban belerakom a mascarponét, a felaprított kaprot, majd beborsozom. Még a lecsó rotyog egy-kettőt, addig felrakom a besózott beborsozott halat egy kis olajon pírítani. Miután a hal megpirult, már tálalhatjuk is.
Jó kulinárkodást!!!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése