Eleve elrendeltetés elve - Gorgonzolás körtés csirkemell
Amikor az ember az összeíllő párosokról beszél nem épp az alapanyok összepasszolása jut eszébe. Nem úgy mint nekem, néha azt veszem észre, hogy elgondolkozva merengek, hogy mit kéne főzni, az vajon menne a kiszemelt alapanyaghoz, vagy esetleg valami mással párosítsam…???
Úgy gondolom, hogy mint ahogy a kapcsolatoknál is mindenkinek megvan a saját másik fele / a nagy Ő, úgy az ételeknél is megvan miden alapanyagnak a megfelelő eleve elrendeltett párja, amivel tökéletes összhangot tud teremteni.
Így van ez a körtével és a gorgonzolával. Biztos vagyok abban, hogy ezek az alapanyok egymásnak vannak teremtve, úgyan úgy mint a halak a kaporral, vagy a camambert az áfonyával…
Bár ez az étel egy kicsit megosztó lehet, mivel a gorgonzola jellegzetes ízét nem mindenki tudja kedvére elsajátítani, de aki egy kicsit is szereti, annak érdemes kipróbálni ezt a kicsit különegesebb ételt.
Úgyhogy ízlelésre fel!!!
Hozzávalók:
500 g csirkemell
100 g gorgonzola
1 marék mazsola
só
bors
olaj
2 szál rozmaring
1 ek. vaj
2 db körte
2 ek. levendula méz
Elkészítés:
A csirkemellet sózom, borsozom majd egy kis olajon készre pirítom. A serpenyőböl kiveszem a kész csirkemelleket, majd belerakom a vajat, és a felcikkezett körtét a rozmaring ágakkal. Amikor már majdnem készre pirultak a gyümölcsök, beleszórom a mazsolát, sózom ( óvatosan mert a gorgonzola is sós ), borsozom és tovább pírítom. Ez alatt felcsíkozom a csirkemelleket és visszadobom a körte mellé. Rácsorgatom a levendula mézet az alapanyagokra és egy picit karamellizálom azokat. Az utolsó pillanatba rámorzsolom a sajtot az ételre épp csak annyira, hogy az elkezdjen megolvadni.
Köretként rízzsel tálalom.
Kertész rovat:
A körtefa tartását azoknak ajánlanám akiknek kötötebb talajuk van otthon ( agyagos ), mivel a körte érzékeny a szárazságra. És miután az agyagosabb föld jobban tudja a nedvességet tárolni, ezért ezen talajon sokkal inkább fog kedvezőbben fejlődni mint egy homokosabb talajon. Arra viszont mindenféleképp figyelni kell, hogy az sem jó ha túl agyagos mivel a gyümölcs beltartalmi értékét az is csökkentheti ( kövecsesebb lesz ). A legtökéltesebb ha az agyagos földet lazítjuk egy kis homokkal, vagy tőzeggel.
Tipp: akinek kicsi kertje van, és törpébb körtefát szeretne, az vásárlásnál arra figyeljen, hogy a választott fajta birs alanyra legyen oltva, mivel így kisebb lesz a növekedési erélye a gyümölcsfának. Bár ez egy kicsit igényesebb más alanyokra oltott fajtákkal szemben.
Nyári körték:
( Érés: Júl.- Aug. )
( Fotó: plantshop.hu / fajta: Vilmos )
Elsősorban ezeket a fajtákat friss fogyasztásra termesztik, emiatt figyelembe kell venni, hogy nekünk is mi a célunk az adott gyümölccsel- Tárolás / vagy Friss fogyasztás !?
fajták:
Árpával érő
Clapp kedveltje
Piros Clapp
Vilmos
Piros Vilmos
Ilonka
Amiket kiemelnék azok a Clappok meg a Vilmosok. Nagyon finom beltartalmi értékeket hordoznak magukban.
Őszi körték:
( Szept. eleje - Okt. eleje )
( Fotó: Sieberz.hu / fajta: Bosc kobak )
Itt már megmutatkozik az eltarthatósága a gyümölcsnek, legtöbbjük barnás sárágás színű, enyhén parás bevonatú. Legjobban tárolható köztük a Conference, az akár 5-6 hónapig is elállhat, de a Bosc kobak ( régi nevén Alexander ) is sok ideig tárolható ( 4-5 hónap ).
fajták:
Hardy vajkörte
Bosc kobak
Conference
Téli körték:
( Szept. második fele fele - Okt. második fele )
( Fotó: kerteszetszolnok.eu / fajta: Packhams triumpf )
Szinte kivétel nélkül parásabb héj jellemzi őket, ez az eltarthatóság idejének hosszát növeli. Itt már szinte mindegyik akár fél évig is tárolható, és fogysztható. Ezeket a fajtákat azoknak a gyümölcskedvelőknek ajánlom leginkább, akik jobb szertik a saját maguk által megtermelt gyümiket fogyasztani, akár még a téli hideg hónapokban is.
fajták:
Packhams Triumpf
Hardenpont téli vajkörte
Serres Olivér
Téli esperes
Jó kulinárkodást!!!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése