Szilvás kalács

Végre itt a Szilvaszezon - Jöhet hát a szilvás kalács!!! 



Ennek a receptnek az alapja anyumtól van. Amikor már elkezdődött a szilvaszezon a tesóimmal mindig nyúzni kezdtük anyumat, hogy csináljon nekünk egy jó meleg szilvás kalácsot, és miután mi hárman voltunk ő meg egyedül, mondanom se kell, hogy ki nyert! :)

Nagyon finom volt a kalács, de én mindig azt sajnáltam, hogy a szilvakockák leülnek a súllyuk miatt a már készre sült kalács aljára, és emiatt a belső részeken már csak a pucér kalácstest volt látható, amivel nem lenne baj… de én úgy gondoltam, hogy nehogymár a szilva győzzön!!! Így a receptet továbbfejlesztettem az én ízlésvilágomra és a megevéstől menekülő szilva hátrányára. Ugyanis találtam egy köztes állapotot, hogy szinte mindenhol legyen szilva a kalácsba! :)

Mindig is úgy gondoltam, hogy egy igazi kerekded, jókedélyű, ízig vérig cuki nagymamának vannak olyan jó receptjei, amivel az unokákat levehetik a lábukról! Szerintem ez a recept elsajátítása, az első lépcsőfok a tökéletes nagymamaság felé! 
Ez lesz ám az igazi unokamágnes!! :)



Hozzávalók:


1 kg finomliszt

5 tojás sárgája + 1 egész a kenéshez

12 dkg cukor  + 3 ek. a töltelékhez

5 dl tej

4 ek olaj

5 dkg élesztő

1 csomag sütőpor

2 csomag vanílliás cukor

1 csipet só

18 db közepes szilva

fahéj


Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük egy evőkanál cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni azt.
Egy másik tálba addig belerakjuk a lisztet, a tojás sárgáját, az olajat, a cukrot, sót, egy csomag vanílliás cukrot és a sütőport.
A lisztes keverékbe beleöntjük az élesztős tejet és jól összedolgozzuk a tésztát, majd hagyjuk őt pihenni, és duplájára kelesztjük ( kb. fél óra ).
Még kel a tészta, addig megmosunk és kimagozunk 10 darab szilvát, majd botmixerrel összepépesítjük azt. Adunk hozzá egy csomag vanílliás cukrot, három evőkanál cukrot és egy kis fahéjat.
Amikor kellően megkellt a tészta, lisztes deszkán téglalap alakúra nyújtjuk ( én kb. 4mm vastagra nyújtottam ) és megkenjük ezzel a szilvás töltelékkel. Majd a maradék nyolc szilvát felkockázzuk és szép egyenletesen eloszlatjuk a megkent tésztán.
Ezután mint a kakaós csigát feltekerjük, majd koszorú alakúra hajtjuk. 

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük egy kis tojással majd még egy pár percig kelesztjük.
Alul- felül sütésen 200 fokon egy 30-35 percig sütjük.




Kertész Rovat:


( Fotó: disznovenykerteszet.hu oldal )


Fogyokúrázók figyelem, a szilva számotokra nem épp az étrendbe legjobban beilleszthető gyümölcs a magas szénhidrát tartalmának köszönhetően, de ne csüggedjetek egy-kettő elfogyasztásától még nem ál meg a világ!!! Az meg pluszként megemlítendő, hogy magas rostartalmának köszönhetően nagyon jó azoknak, akik emésztési zavarokkal küzdenek!

Aki házikerti termesztésben szeretne szilvát nevelni, annak szerencsére nem kell hatalmas farmot birtokolnia, mivel a szilva egy közepesen magasranövő gyümölcsfa. Talaj iránt nem igényes, szinte minden talajon megél ( még a magyarországi meszes talajokkal sincs baja ), a túl száraz talajokat amiket egy kissé nehezebben viseli. 
A kezdeti alátrágyázás, valamint a késöbbi tápanyag utánpótlás persze azért fontos a számára.

A tökéletes szilvafa kiválasztásánál nem árt azért egy két nézőpontot figyelembe venni:

  1. Ilyen például a korona kialakítása, ami egy kissé nehezebb a többi gyümölcsfához képest, de ez nem azt jelenti, hogy nem metszhető, sőt nagyon szép koronát lehet belőle nevelni.
  2. Érdemes Európai fajtát választani mert a Japánszilvák sokkalta fagyérzékenyebbek mint az európai társuk.
  3. Mivel a csapadékeloszlás nem egyenletes hazánkban, és a vízellátotságra érzékeny a szilva, ezért érdemes a nyári kánikulába öntözni a fát, mivel az a termés minőségére is rámehet ha ezt a műveletet elhanyagoljuk.
  4. És amit leginkább kiemelnék a szilvánál, hogy nem minden fajta öntermékeny!!!!!! Emiatt favásárlásnál tájékozódjunk a különböző fajták termékenyülési viszonyairól, nehogy termés nélkül maradjunk!!!


Ami biztosra mondható a legjobb termésbetakarítás érdekében, hogy még a teljesen öntermékeny fajtákhoz is érdemes esetlegesen más fajta szilvát telepíteni, a megfelelőbb termésberakodás érdekében ( TÖBB lesz a gyümi ) !!!

Rengetegen a hagyományos régi fajtákat keresik a kertészetekben, pedig ma már a nemesítőknek hála nagyon sok új, és jó fajta szilva található a piacon.

Amit jó szívvel ajánlok nektek ha étkezész célra vesztek szilva fát, az a TOP névre hallgató fajták ( pl.: Topfirst, Topfive, Toptaste.. ) ezek teljesen öntermékenyek, és szép hatalmas termést tudnak kinevelni, persze egy kis gondozásért cserébe! :)





Jó sütögetést és szilvaszüretelést nektek!

Megjegyzések