Spenótos hosszúmetélt

Ez a Spenótos étel után, még Popey is megnyalná az ujját - Spenótos hosszúmetélt



A veteményesben a nyárvégi munkáknál a betakarítás szokott nagy dillemmát okozni, hogy az ekkor leszedett terményből vajon mi készüljön. Az ilyenkor is szépen szüretelhető új-zélandi spenótból készült tészta is, egy ekkor megfogant ötletnek köszönhető. 

Egy a kertben ( vagy akár máshol ) átdolgozott nap után, jólesik valami könnyedebb és gyorsabb ételt összedobni, amitől a nap többi részére is tudunk még energiát felhalmozni. Ez az egytálétel teljesen eleget tesz ezeknek a kritériumoknak. 
Nagyon kedvelem az ilyen gyorsan elkészíthető és finom ételeket, főleg akkor ha idő hiányban szenvedek!!

Főzhetjük akár hozzászoktatás céljából  :) … a gyerekek ugyanis nem rajonganak a spenótért, valószínűleg a zöld színe miatt, de mivel ez nem teljesen zöld és nem csak a spenót íze érezhető ki az ételből, tesztelhetjük a gyerkőcökön, hogy, hogy smint visszonyulnak a zöldséghez. 
És ha sikerrel jártunk, akkor bevethetjük majd a kemény bombázót is, azaz a spenót főzeléket.



Hozzávalók:

200 g spenót

500 ml tejszín


bors

3 gerezd fokhagyma

3 ek. reszelt parmezán + majd a tetejére

300 g hosszúmetélt

Kevés olaj




Elkészítés:

A fokhagymát vékonyan felkarkázzuk és a megtisztított spenóttal egy kis olajon összefonnyasszuk. Felöntjük a tejszínnel, majd ízesítjük sóval, borssal, és a reszelt parmezánnal. Hadjuk rottyani eggyet, majd beleforgatjuk a kifőzött spagettit.
Parmezán forgáccsal tálaljuk.

Tipp.: Ha nem lenne otthon friss spenót az se baj, már nagyon jó gyorsfagyasztott leveles parajt is találunk a szupermarketek polcain. Vagy akár paraj pürét is használhatunk.




Kertész rovat:

Ha spenótot szeretnék termeszteni, érdemes elgondolkodni, hogy melyik fajtát termesszük, ugyanis több fajtája létezik, és ezek termesztésében akadnak különbségek.

A nálunk  leggyakrabban elterjedt fajta nem viseli jól a túlzott magas hőmérsékletet ( mivel felmagzik ), új-zélandi testvérével ellentétben. 
Ennek tudatában ha nyáron is szeretnénk friss spenótból ételt készíteni akkor inkább ezt a fajtát válasszuk. Még a fenntartó munkálatok is egyszerűek ugyanis csak öntözni kell és esetlegesen egy kis plussz tápanyagot kijuttatni a növényeknek.

Érdemes még az új-zélandi spenótról azt tudni, hogy a magja képes áttelelni, ha maga a növény nem is, így jövőre nem kel újravetni az állományt.



( Fotó: supernaturalacnetreatment.com/ Új-zélandi spenót )


( Fotó: Hobbikert.hu/ Közönséges spenót )


És ezek után csak erőben gazdag kulinárkodást kívánok!!!


Megjegyzések