Póréhagymás rakott burgonya

Ha unod a megszokott köreteket, akkor ezt próbáld ki!!! - Póréhagymás rakott burgonya



Az esetek többségében mindig ugyanazokat a köreteket váltogatja az ember, tészta, rizs, burgonya hol törve, hol petrezselymesen, esetleg hasábként kisütve. 

Jól jön néha, ha viszont van egy-két dugi ötletünk köretekre nézve, amit bevethetünk ünnepekkor vagy akár csak egy esti vacsora feldobására is.

Ez a recept pont egy ilyen bónuszként írható be az otthoni kis recepteskönyvbe.

Ami még előnyére szóljon e receptnek, hogy mind amellett, hogy könnyen elkészíthető és olcsón, még a hozzávalók is szinte egész évben beszerezhetők hozzá.

Otthon nálunk nagy kedvenc, sokszor akár egymagába, vagy nagyritkán zöldfűszeres tejföllel is eleszegetjük. 

Túl fűszeres húsokhoz viszont kevésbé ajánlanám, mivel elég jellegzetes ízű. Még a végén harc lenne hogy, ki domináljon a tányéron- Hús vs. Köret :)


Hozzávalók:

2 kg burgonya

1 szál póréhagyma

400 ml tejszín


bors

vaj a kenéshez

3 gerezd fokhagyma

sajt a tetejére


Elkészítés:

A tepsit kivajazzuk. A megpucolt burgonyát vékonyan felkarikázzuk, és egy rétegbe leterítjük a tepsi aljára. Sózzuk, borsozzuk majd eloszlatunk rajta egy pár szelet felkarikázott póréhagymát. Ezt a műveletet addig csináljuk, míg a végére már csak egy réteg burgonya marad. Erre már nem rakunk hagymát, de attól még ízesítjük sóval és borssal. Egy tálba összekeverjük a zúzott fokhagymát a tejszínnel, majd nyakonöntjük a felrétegezett buronyákat. Befejezésként pedig sajtot reszelünk rá.

180 fokon 90 percig sütjük. Az első 30 percbe lefedjük alufóliával.




Kertész rovat:

A házikerti póréhagyma termesztése nem hódított nagy teret, pedig szerencsére nem túl bonyolult a termesztéstechnológiája.

Vannak fontos momentumok amiket érdemes betartani, a tökéletes termés elérése érdekében.:

  1. Elég fényigényes növény, emiatt napra ültessük.
  2. Vízigényes, úgyhogy a locsolásra is ügyelni kell
  3. Szereti a tápanyagban dús talajokat. Ezt még jóval ültetés előtti szervestrágya, vagy komposzt talajba való bedolgozásával tudjuk biztosítani számára.

A legjobb minőség elérése érdekében, érdemes palántáról indítani a termesztést.
A vetés márciusban esedékes, kisebb cserepekbe vagy a jól bevált tejfölös poharakba.
A palánták kihelyezése akkor következhet be, ha már rendelkeznek legalább 3 levéllel és ugyan így elérik a 3 mm vastagságot.
A végső helyre ültetés előtt, jól beöntözzük a kicsi pórékat, majd megszabadítjuk levelük egyharmadától és gyökerüket is 2cm-esre visszametszük.
A 7 mm vastagság elérésekor már bátran szedhetők és fogyaszthatók.
Fenntartási munkák közé a szokásos eljárások tartoznak ( öntözés, gyomlálás, műtrágyázás ), valamint a feltöltögetés. 
Akkor a legjobb a póréhagyma, ha a fehér része jó hosszú!! Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a palántákat jó mélyre ültetjük, majd a nyári munkák folyamán földel mindig feljebb és feljebb kupacoljuk őket. Kötöttebb talajoknál lehet natúr tőzeggel kevert földet alkalmazni a kupacoláshoz.

Tipp.: Vannak szabadföldön áttelelő fajták is ( Tétényi áttelelő ) amik biztosítják a szezon meghosszabítását, így akár télen is szüretelhetünk kedvünkre.



Jó kulinárkodást!

Megjegyzések