Mazsolás sült alma

Az őszi esték szerelmeseinek - Mazsolás sült alma



Kinek ne esne jól, egy borongós őszi estén, egy kis fűszerektől illatozó forró sült alma!? Na ugye?..mindenkinek!!!

Nagyon szeretem ezt a receptet, gyerekkoromban édesanyám rengeteg almát töltött nekünk, majd dobta a sütőbe, és pár perc elteltével már ehettük is.
Egy kicsit megvariállva ma már én is szívesen sütöm, igaz még nem a gyerekenek, csak a gyereklelkű páromnak. :)

Roppantúl egyszerűen elkészíthető desszert, az a tipikus keverd össze, töltsd meg, és már mehet is a sütőbe…így ha spontán betoppanak akár a vendégek, vagy a vasárnapi ebéd után csak egy kis light-os édességet ennénk…akkor hát, vágjunk vagyis töltsünk bele!!!!


Hozzávalók:

10 db közepes méretű alma

140 g darált keksz

100 g darált dió

6 ek. aprószemű zab

140 g cukor

1 cs. Vanílliás cukor

200 g vaj

2 marék mazsola

1 citrom reszelt héja

1 csipet só

kevés szegfűszeg

kevés szerecsendió

ízlés szerint őrölt fahéj ( én jó fahéjjasan szeretem )


Elkészítés:

A száraz hozzávalókat a fűszerekkel egy tálban összekeverem, majd belereszelem a citrom héjját és beledolgozom a szobahőmérsékletű vajat. Az almákat megmosom, és kézi csutkázóval a magháztól megfosztom. Viszonylag nagyobb “alagutat” fúrok a belsejébe, hogy legyen bőven helye a tölteléknek. 
Ezt követően az almákat megtöltöm a már összekevert finomságokkal, úgy, hogy a tetejére ne nagyon kerüljün mazsola ( azt inkább dugdossuk mélyebbre az almában ) mert könnyen megéghetnek.

Egy tepsiben 200 fokon 50 perc alatt készre sütöm.


Tipp: porcukor helyett akár vaníllia sodóval is tálalhatjuk.

Megjegyzések