Az őszi esték szerelmeseinek - Mazsolás sült alma
Kinek ne esne jól, egy borongós őszi estén, egy kis fűszerektől illatozó forró sült alma!? Na ugye?..mindenkinek!!!
Nagyon szeretem ezt a receptet, gyerekkoromban édesanyám rengeteg almát töltött nekünk, majd dobta a sütőbe, és pár perc elteltével már ehettük is.
Egy kicsit megvariállva ma már én is szívesen sütöm, igaz még nem a gyerekenek, csak a gyereklelkű páromnak. :)
Roppantúl egyszerűen elkészíthető desszert, az a tipikus keverd össze, töltsd meg, és már mehet is a sütőbe…így ha spontán betoppanak akár a vendégek, vagy a vasárnapi ebéd után csak egy kis light-os édességet ennénk…akkor hát, vágjunk vagyis töltsünk bele!!!!
Hozzávalók:
10 db közepes méretű alma
140 g darált keksz
100 g darált dió
6 ek. aprószemű zab
140 g cukor
1 cs. Vanílliás cukor
200 g vaj
2 marék mazsola
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
kevés szegfűszeg
kevés szerecsendió
ízlés szerint őrölt fahéj ( én jó fahéjjasan szeretem )
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat a fűszerekkel egy tálban összekeverem, majd belereszelem a citrom héjját és beledolgozom a szobahőmérsékletű vajat. Az almákat megmosom, és kézi csutkázóval a magháztól megfosztom. Viszonylag nagyobb “alagutat” fúrok a belsejébe, hogy legyen bőven helye a tölteléknek.
Ezt követően az almákat megtöltöm a már összekevert finomságokkal, úgy, hogy a tetejére ne nagyon kerüljün mazsola ( azt inkább dugdossuk mélyebbre az almában ) mert könnyen megéghetnek.
Egy tepsiben 200 fokon 50 perc alatt készre sütöm.
Tipp: porcukor helyett akár vaníllia sodóval is tálalhatjuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése