Dédnagyanyáink is megirigyelhetnék - Almakompót új köntösben
Nem tartozom a kompótkedvelők táborába, nem is nagyon szoktam enni, nem még hogy készíteni üvegszámra…de ez a recept kivételt képez mindezek alól.
Nem az a tipikus íz, hanem egy mai fűszerezésű könnyed kompótról beszélünk, amit akár sültek mellé is kíválóan lehet kínálni.
Egy-egy feldíszített üveg, akár ajándékként is megállja a helyét, és így akár valami személyes is belekerülhet az ajándékozásba.
A receptbe még két éve botlottam bele a neten, egy kicsit a saját szájízemre alakítottam, és azóta tömeggyártásban főzőm azt. :)
Próbáljátok ki ti is!!!
Hozzávalók:
2 kg alma
1 citrom + egy fél az áztatáshoz
10 ek. cukor
1 db vaníllia rúd
8 db egész szegfűszeg
3-4 db egész fahéj rúd
3 késhegynyi nátriumbenzoát
1 cs. vanílliás cukor
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, kicsutkázzuk, négy cikkre vágjuk, majd egy kis időre ( még meg nem pucoljuk mindet ) citromos vízbe áztatjuk.
Ezt követően mehetnek az almák meg a fűszerek a fazékba. A citromnak csak a héjját vágjuk az alma mellé, ill. a levét facsarjuk a fűszeres egyveleghez.
Felöntjük vízzel és addig főzzük még épp hogy megpuhul.
A tűzről levéve hozzáadjuk a nátrium benzoátot, majd lehet üvegezni ( kb. 4-5 db középnagy üveg lesz belőle ) és dunsztba rakni.
Frissen de tárolás után is fogyasztható :)
Jó kulinárkodást nektek!!!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése