Almakompót

Dédnagyanyáink  is megirigyelhetnék - Almakompót új köntösben



Nem tartozom a kompótkedvelők táborába, nem is nagyon szoktam enni, nem még hogy készíteni üvegszámra…de ez a recept kivételt képez mindezek alól.

Nem az a tipikus íz, hanem egy mai fűszerezésű könnyed kompótról beszélünk, amit akár sültek mellé is kíválóan lehet kínálni.

Egy-egy feldíszített üveg, akár ajándékként is megállja a helyét, és így akár valami személyes is belekerülhet az ajándékozásba.

A receptbe még két éve botlottam bele a neten, egy kicsit a saját szájízemre alakítottam, és azóta tömeggyártásban főzőm azt. :)

Próbáljátok ki ti is!!!





Hozzávalók:

2 kg alma

1 citrom + egy fél az áztatáshoz

10 ek. cukor

1 db vaníllia rúd

8 db egész szegfűszeg

3-4 db egész fahéj rúd

3 késhegynyi nátriumbenzoát

1 cs. vanílliás cukor


Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, kicsutkázzuk, négy cikkre vágjuk, majd egy kis időre ( még meg nem pucoljuk mindet ) citromos vízbe áztatjuk. 
Ezt követően mehetnek az almák meg a fűszerek a fazékba. A citromnak csak a héjját vágjuk az alma mellé, ill. a levét facsarjuk a fűszeres egyveleghez. 
Felöntjük vízzel és addig főzzük még épp hogy megpuhul.
A tűzről levéve hozzáadjuk a nátrium benzoátot, majd lehet üvegezni ( kb. 4-5 db középnagy üveg lesz belőle ) és dunsztba rakni.

Frissen de tárolás után is fogyasztható :)


Jó kulinárkodást nektek!!!

Megjegyzések