Gesztenyés-narancsos Tiramisu

Téli ízek, egy olasz desszertben - Gesztenyés-narancsos Tiramisu




Manapság már csak a képzelet szabhat határt a tiramisu különböző módon való ízesítésének, hogy ezt mennyire nehezményezik az olaszok azt nem tudom, de reméljük elnézik nekünk ezeket a továbbfejlesztéseket. 

A tél közeledtével szerencsére egyre nagyobb választékban, és mennyiségben lelhetők fel a különböző citrusfélék, így aztán nem könnyű nekik ellenállni. Nem mintha kéne, de én speciál ilyenkor mégjobban érzem magamban a sütési kényszert. 
“Uhhh csináljunk valami narancsosat, vagy inkább valami fanyar grapefruitosat”-aztán megkezdődik a sütési vágyam kiélése. :)

Ezt a tiramisut inkább pohárdesszertként kínáltam piskótatallárokkal, de lehet varriállni a receptet, és akár nagyobb edénybe hagyományos babapiskótával is készíthető.




Hozzávalók ( 6 db két decis pohárhoz ):

250 g gesztenyemassza

250 g tiramisu

200 ml habtejszín

12 ek. porcukor

1/2 narancs leve és héja

120 g piskótatallér  ( 60 db )

1 dl presszókávé

kakaópor a szóráshoz ( 1,5 ek. )

100 g kandírozott narancs héj ( elhagyható )


Elkészítés:

A tejszínt kemény habbá verjük. Egy másik edényben a gesztenyemasszát a tiramisuval csomómentesre keverjük. Ebbe belereszeljük a narancs héjját, és belefacsarjuk a levét is. Hozzáadjuk a porcukrot, majd eldolgozzuk azt.
A tejszínhabot óvatosan a gesztenyés masszához keverjük.
Kezdődhet a rétegzés.
A pohár aljába rakunk egy kis krémet, meghintjük egy kis kakaóporral, majd jöhet egy adag kávéba enyhén megáztatott babapiskótatallér. Aztán megint a krém, kakaópor és ebbe a rétegbe hintünk el egy két szem kandírozott narancsot. Majd jön a piskóta, és így tovább. A tetejét persze a krémmel fedjük, és egy kis kakaóporral díszítjük.
Tetszés szerint rakhatunk több réteg kandírozott narancsot is, vagy akár magába a masszába is belekeverhetjük.


Kertész rovat:

Ma már nálunk is igen nagy teret kezd hódítani a citrusfélék házikerti tartása. Szerencsére nagyon szépen nevelhetők balkon növényként.




Egy hátrányuk van, a téliesítés.
Ugyanis a tél beköszöntével, mivel mégis csak egy mediterrán növényről beszélünk, viszonylag meleg helyre kell őket berakni.
Ez történhet télikertbe, garázsba vagy egyéb más helyre. 

Ami fontos a teleltetés helyének kiválasztásánál:

  1. Maximum hőm.: 6-8 fok ( magasabb hőfokon a kártevők és kórokozók elterjedhetnek rajta )
  2. Valamennyi természetes fény biztósítása
  3. Lehetőleg szellőztethető legyen ( fontos néha szellőztetni, hogy frissüljön a levegő )

Fontos továbbá, hogy az öntözések számát csökkentsük le, heti egyre. És nem érdemes elhagyni a tápozást sem. Csökkentett tápanyagot juttasunk nekik ki.

Az év többi szakaszába viszont érdemes őket bőven tápozni ( Citrus táppal ), és napos helyen nevelni, hogy jó sok termést tudjunk majd szüretelni róla.

Metszést sem kell elhanyagolni, akár a téliesítés elött is jól viisza lehet vágni őket, tavaszra gyönyörűen kinevelnek majd újabb életerős hajtásokat.



Jó kulinárkodást mindnekinek!! :)

Megjegyzések