Téli ízek, egy olasz desszertben - Gesztenyés-narancsos Tiramisu
Manapság már csak a képzelet szabhat határt a tiramisu különböző módon való ízesítésének, hogy ezt mennyire nehezményezik az olaszok azt nem tudom, de reméljük elnézik nekünk ezeket a továbbfejlesztéseket.
A tél közeledtével szerencsére egyre nagyobb választékban, és mennyiségben lelhetők fel a különböző citrusfélék, így aztán nem könnyű nekik ellenállni. Nem mintha kéne, de én speciál ilyenkor mégjobban érzem magamban a sütési kényszert.
“Uhhh csináljunk valami narancsosat, vagy inkább valami fanyar grapefruitosat”-aztán megkezdődik a sütési vágyam kiélése. :)
Ezt a tiramisut inkább pohárdesszertként kínáltam piskótatallárokkal, de lehet varriállni a receptet, és akár nagyobb edénybe hagyományos babapiskótával is készíthető.
Hozzávalók ( 6 db két decis pohárhoz ):
250 g gesztenyemassza
250 g tiramisu
200 ml habtejszín
12 ek. porcukor
1/2 narancs leve és héja
120 g piskótatallér ( 60 db )
1 dl presszókávé
kakaópor a szóráshoz ( 1,5 ek. )
100 g kandírozott narancs héj ( elhagyható )
Elkészítés:
A tejszínt kemény habbá verjük. Egy másik edényben a gesztenyemasszát a tiramisuval csomómentesre keverjük. Ebbe belereszeljük a narancs héjját, és belefacsarjuk a levét is. Hozzáadjuk a porcukrot, majd eldolgozzuk azt.
A tejszínhabot óvatosan a gesztenyés masszához keverjük.
Kezdődhet a rétegzés.
A pohár aljába rakunk egy kis krémet, meghintjük egy kis kakaóporral, majd jöhet egy adag kávéba enyhén megáztatott babapiskótatallér. Aztán megint a krém, kakaópor és ebbe a rétegbe hintünk el egy két szem kandírozott narancsot. Majd jön a piskóta, és így tovább. A tetejét persze a krémmel fedjük, és egy kis kakaóporral díszítjük.
Tetszés szerint rakhatunk több réteg kandírozott narancsot is, vagy akár magába a masszába is belekeverhetjük.
Kertész rovat:
Ma már nálunk is igen nagy teret kezd hódítani a citrusfélék házikerti tartása. Szerencsére nagyon szépen nevelhetők balkon növényként.
Egy hátrányuk van, a téliesítés.
Ugyanis a tél beköszöntével, mivel mégis csak egy mediterrán növényről beszélünk, viszonylag meleg helyre kell őket berakni.
Ez történhet télikertbe, garázsba vagy egyéb más helyre.
Ami fontos a teleltetés helyének kiválasztásánál:
- Maximum hőm.: 6-8 fok ( magasabb hőfokon a kártevők és kórokozók elterjedhetnek rajta )
- Valamennyi természetes fény biztósítása
- Lehetőleg szellőztethető legyen ( fontos néha szellőztetni, hogy frissüljön a levegő )
Fontos továbbá, hogy az öntözések számát csökkentsük le, heti egyre. És nem érdemes elhagyni a tápozást sem. Csökkentett tápanyagot juttasunk nekik ki.
Az év többi szakaszába viszont érdemes őket bőven tápozni ( Citrus táppal ), és napos helyen nevelni, hogy jó sok termést tudjunk majd szüretelni róla.
Metszést sem kell elhanyagolni, akár a téliesítés elött is jól viisza lehet vágni őket, tavaszra gyönyörűen kinevelnek majd újabb életerős hajtásokat.
Jó kulinárkodást mindnekinek!! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése