A pince kincsei – Céklás sült répa
A tél végére az éléskamra-pince felhalmozott tartalékai
kezdenek megcsappanni, de hogy ne legyen mindig a megszokott unalmas étel az
ott tárolt dolgokból, mutatok egy ételt, amit akár köretként, vagy egy könnyed vacsoraként
is fogyaszthatunk.
A cékla répával és kakukkfűvel (de akár rozmaringgal is
lehet) való házasítása egy nagyon finom dolgot alkotnak így együtt. Az egész
megkoronázását pedig a méz hozzáadása adja.
Attól függően, hogy milyen hangulatomban készítem ezt a sült
gyökérzöldség egyveleget, van, amikor nem csak a pácba, hanem maga a zöldségek
mellé is még berakok cikkekre bontott fokhagymát.
Nagyon szeretem, amikor a fokhagyma sülés hatására megpuhul,
és veszít csípős jellegéből, és egy finomabb lágyabb aromát ad vissza.
Ha így használom a fokhagymát, akkor egy réteg héjat hagyok
a gerezdeken és azokat a tepsibe szétszórva rakom és hagyom, hogy így süljenek
meg.
Sütés után külön élvezet, ahogy a kis hagymahéjakból
kiszedjük a krémes ízű belsőket.
Hozzávalók:
1 kg répa
2 db nagyobb cékla
só
bors
kakukkfű
5 ek. méz
2 ek. balzsamecet
3 gerezd fokhagyma
30 ml olaj
1 cs. petrezselyem
Elkészítés:
A répát és a céklát megpucolom, majd felaprítom. A hagymát,
fokhagyma nyomón átzúzom, és a többi hozzávalóval (petrezselyem kivételével)
összekeverem egy tálba, majd összeforgatom a zöldségekkel.
Hagyom egy órát
pácolódni, majd egy nagyobb tepsibe belehalmozom a zöldségeket (itt adhatom
hozzá, a héjas fokhagyma gerezdeket) és 200 fokon 45 perc alatt készre sütöm.
A sütőből kivéve felaprított petrezselymet keverek hozzá.
Jó kulinárkodást!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése