Céklás sült répa

A pince kincsei – Céklás sült répa



A tél végére az éléskamra-pince felhalmozott tartalékai kezdenek megcsappanni, de hogy ne legyen mindig a megszokott unalmas étel az ott tárolt dolgokból, mutatok egy ételt, amit akár köretként, vagy egy könnyed vacsoraként is fogyaszthatunk.

A cékla répával és kakukkfűvel (de akár rozmaringgal is lehet) való házasítása egy nagyon finom dolgot alkotnak így együtt. Az egész megkoronázását pedig a méz hozzáadása adja.

Attól függően, hogy milyen hangulatomban készítem ezt a sült gyökérzöldség egyveleget, van, amikor nem csak a pácba, hanem maga a zöldségek mellé is még berakok cikkekre bontott fokhagymát.

Nagyon szeretem, amikor a fokhagyma sülés hatására megpuhul, és veszít csípős jellegéből, és egy finomabb lágyabb aromát ad vissza.

Ha így használom a fokhagymát, akkor egy réteg héjat hagyok a gerezdeken és azokat a tepsibe szétszórva rakom és hagyom, hogy így süljenek meg.
Sütés után külön élvezet, ahogy a kis hagymahéjakból kiszedjük a krémes ízű belsőket.



Hozzávalók:

1 kg répa

2 db nagyobb cékla


bors

kakukkfű

5 ek. méz

2 ek. balzsamecet

3 gerezd fokhagyma

30 ml olaj

1 cs. petrezselyem



Elkészítés:

A répát és a céklát megpucolom, majd felaprítom. A hagymát, fokhagyma nyomón átzúzom, és a többi hozzávalóval (petrezselyem kivételével) összekeverem egy tálba, majd összeforgatom a zöldségekkel. 
Hagyom egy órát pácolódni, majd egy nagyobb tepsibe belehalmozom a zöldségeket (itt adhatom hozzá, a héjas fokhagyma gerezdeket) és 200 fokon 45 perc alatt készre sütöm.

A sütőből kivéve felaprított petrezselymet keverek hozzá.

Jó kulinárkodást!


Megjegyzések