A koszorúk legfinomabbika - Csokis-vaníliás kalácskoszorú
Ha választhatnék, hogy adventi vagy kalácskoszorú szeretnék lenni, hát biztos az útobbit választanám, mivel az nem csak egyszer készíthető az évben hanem akár minden egyes nap.
Arról nem is beszélve, hogy míg az egyiknek fantasztikus íze van addíg a másik nem is fogyasztható.
Ha koszorú nem is akarsz lenni, azért legalább készítsd el a receptet, mert garantált siker lesz egy vasárnapi ebéd után vagy egy tartalmas Babgulyás ( recept a blogon ) után fogyasztva.
Az eredeti receptben ( mohakonyha.hu ) egy csipet aszkorbinsav is szerepel, de annak hiányában úgy döntöttem, hogy kihagyom lesz ami lesz. :)
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
30 ml tej
1 ek. kristálycukor
2 dl joghurt
2 tojás + 1 a kalács kenéséhez
5 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
1 tk. vanília aroma
2 ek. kakaópor kevés vízzel kikeverve
Elkészítés:
A langyos tejbe belekeverem a kristálycukrot, majd felfuttatom benne az élesztőt.
A kakaó kívételével egy tálban összekeverem az alapanyagokat a tejes élesztővel és homogén tésztát gyúrok belőle.
Nagyon puha lágy tészta kapunk de ne ilyedjünk meg, ilyennek kell lennie.
Összegyúrás után kétfelé osztom a tésztát, és az egyik felébe belekeverem a megmaradt kevés vízzel elkevert kakaóport.
Letakarva a két kis cipót 1 óráig kelesztem, majd két-két részre osztom azokat.
Kinyújtok az egyik fehér tésztából (kb. 20x40 cm) egy lapot majd a barnából is egy ugyan ilyet. A fehérre ráhelyezem a barnát, összenyomkodom őket, majd mint egy kakaós csigát feltekerem.
A másik ilyen fehér/ barna lapnál is ugyan ezt eljátszom majd szépen összefonom azokat és egy koszorút hajtok belőlük. Az aljára kerüljön a vég, hogy ne tudjon szétfoszlani majd sütés közben.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, majd hagyom további 45 percig kelni. A kelesztés félidejébe az ívekbe belevágok egy késsel, majd megkenem őket a maradék felvert tojással.
180 fokon 40-45 percig sütöm.
További jó kulinárkodást nektek!!!! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése