Mi mást? Csak a házit! – Házi májkrém Dió módra
A minap ebédre sütöttem egy kis májat, még így is, hogy nem
egy hadseregnyi mennyiséget készítettem, maradt belőle bőven. Gondolkoztam,
hogy mit csináljak a maradékkal, szeretem a kutyám, de azért fél kiló sült
májjal meglepni csak úgy… nincs minden nap karácsony!
Végül eszembe jutottak különböző újrahasznosításos ötletek,
és a házi májkrém készítése mellett tettem le a voksom. Így született meg, a
Dió féle házi májkrém.
Aki még fokozni szeretné az ízek játékát, bátran kínáljon
mellé egy kis lilahagyma chutney-t, garantáltan finom lesz az összhang a végén.
Hozzávalók:
600 g csirkemáj
1 nagyobb fej vöröshagyma
olaj
só
bors
majoránna
½ ek. fokhagymakrém (vagy
egy gerezd fokhagyma)
60 g puha vaj
1 tk. mustár
egy kevés szerecsendió
Elkészítés:
A hagymát megdinsztelem egy kevés olajon, majd hozzáadom a megtisztított
májat és megpirítom. Mivel ez kezdetben (fentebb említettem) sima sült májnak készült,
ezért abba alapjáraton nem rakok fokhagymát így később ízesítettem a fokhagymakrémmel,
de ha te egyből májkrémnek készíted, és rendes fokhagymát raknál bele, akkor
annak ebben a fázisban kell belekerülnie a serpenyőbe.
A májat borsozom, majoránnázom, majd ha kész tűzről levéve
sózom.
Megvárom, még szobahőmérsékletűre hűl, majd aprítógépbe
leturmixolom. Ízesítem a mustárral, a szerecsendióval, és aki a
fokhagymakrémnél tette le a voksát akkor pedig jöhet az is. A puha vajat is
belekockázom és egyneműre turmixolom.
Pirítósra kenve akár friss zöldségekkel, akár lilahagyma
chutney-val kiváló reggeli lehet.
Jó étvágyat, és további jó kulinárkodást!!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése