Az ősz és a tavasz találkozása - Almás-epres zabpelyhes Crumble
Ez az angol desszert nem véletlenül nyert teret rengeteg más országba. Borzasztóan egyszerű és gyorsan elkészíthető, mindenféle szezonális gyümölccsel variálható, és még a töltelék fűszerezése is kismillió féleképpen ízesíthető.
Szóval igazándiból csak a képzelet szab határokat ennél a magyarosan: morzsasütinél.
Ebben a se nem tavaszias, se nem télies időben, az alma és az eper együttese, egy pontosan ilyen kettős átmenetet képez e két évszak között. Az őszi időben eltett alma és a tavaszi friss eper (de akár fagyasztott is lehet) igazi kettős ízkavalkádot képez a szánkban minden eggyes falattal.
Próbáljátok ki, ha ti se tudtok mit kezdeni a tavalyról lefagyasztott házi eperrel! :)
Hozzávalók:
150 g finomliszt
100 g aprószemű zabpehely
70 g kristálycukor + 3 púpos ek. a töltelékhez
100 g vaj + a 1 ek. a tepsi kenéséhez
4 db közepes alma
500 g eper
1 citrom héja és leve
2 Vaníliás cukor
Őrölt fahéj
2 ek. Vaníliás pudingpor
Elkészítés:
A lisztet, a zabpelyhet, a cukorral és a vajjal összemorzsolom.
Az almákról leszedem a héjukat, kicsutkázom majd felkockázom azokat. Ha kész, akkor az almakockákhoz hozzákeverem az epreket (aprószemű eprem volt, emiadt nem vágtam fel) és ízesítem cukorral, fahéjjal, a citrom reszelt héjával és levével, majd a pudingport is belekeverem, hogy ne legyen túl folyós a töltelék rész.
Kivajazott tepsibe belerakom a tölteléket, majd rámorzsolom a tésztát és 180 fokon 35-40 percig sütöm.
További jó kulinárkodást!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése