Almás-epres zabpelyhes Crumble

Az ősz és a tavasz találkozása - Almás-epres zabpelyhes Crumble




Ez az angol desszert nem véletlenül nyert teret rengeteg más országba. Borzasztóan egyszerű és gyorsan elkészíthető, mindenféle szezonális gyümölccsel variálható, és még a töltelék fűszerezése is kismillió féleképpen ízesíthető.

Szóval igazándiból csak a képzelet szab határokat ennél a magyarosan: morzsasütinél. 

Ebben a se nem tavaszias, se nem télies időben, az alma és az eper együttese, egy pontosan ilyen kettős átmenetet képez e két évszak között. Az őszi időben eltett alma és a tavaszi friss eper (de akár fagyasztott is lehet) igazi kettős ízkavalkádot képez a szánkban minden eggyes falattal.

Próbáljátok ki, ha ti se tudtok mit kezdeni a tavalyról lefagyasztott házi eperrel! :)




Hozzávalók:


150 g finomliszt

100 g aprószemű zabpehely

70 g kristálycukor + 3 púpos ek. a töltelékhez

100 g vaj + a 1 ek. a tepsi kenéséhez

4 db közepes alma

500 g eper

1 citrom héja és leve

2 Vaníliás cukor

Őrölt fahéj

2 ek. Vaníliás pudingpor


Elkészítés:

A lisztet, a zabpelyhet, a cukorral és a vajjal összemorzsolom.
Az almákról leszedem a héjukat, kicsutkázom majd felkockázom azokat. Ha kész, akkor az almakockákhoz hozzákeverem az epreket (aprószemű eprem volt, emiadt nem vágtam fel) és ízesítem cukorral, fahéjjal, a citrom reszelt héjával és levével, majd a pudingport is belekeverem, hogy ne legyen túl folyós a töltelék rész.

Kivajazott tepsibe belerakom a tölteléket, majd rámorzsolom a tésztát és 180 fokon 35-40 percig sütöm.


További jó kulinárkodást!




Megjegyzések