Különleges köretek I.- Puia-i pirított krumplis kenyér
Ez a recept Olaszországból, Pordenone megyében található Puia helyiségből származik.
Szegényebb régiónak számít a többihez képest, de ezek ellenére is fantasztikus gasztrovilággal rendelkezik.
Az ottani olasz háziasszonyok a takarékosság nevében próbálnak mindent felhasználni. Így nem riadnak vissza attól sem, hogy egy szikkadtabb kenyércsücsökből is valami tradícionális finomságot hozzanak létre.
A hozzávalók is egyszerűek, és szinte kívétel nélkül minden háztartásban megtalálhatóak, így ez egy költségkímélő köretként is nevezhető.
Én sült kolbásszal kínáltam, de persze bátran rakható más hús vagy húskészítmény is mellé. A szalonna elhagyásával, egy kis fokhagymás joghurtos öntettbe való tunkolással kiváló vegetáriánus fogásként is helytáll.
Hozzávalók:
2-3 szem krumpli
4 szelet ujjnyi vastagságú szikkadt kenyér
1 kisebb fej vörös hagyma
1 gerezd fokhagyma
125 g kockázott bacon
olaj
só
bors
őrölt csili
2 marék ruccola (én ezt egy csokor petrezselyemmel pótoltam)
Elkészítés:
A krumplikat megpucoljuk majd megfőzzük, és leszűrjük.
A kenyerek héját leszedjük, majd a megfőtt krumplihoz szaggatjuk és krumplinyomó segítségével pürésítjük, az így kapott egyveleget.
Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a kockázott bacont és hagymát, majd belereszeljük a fokhagyma gerezdet, sózzuk, borsozzuk és egy kevés őrölt csilivel ízesítjük.
A hagymás-baconos egyveleget összekeverem az összetört krumplis kenyérrel, majd egy kevés olajon mint a császármorzsát megpirítom.
Amikor már nagyobb galuska szerű darabok képződnek levehető a tűzröl és mehet bele a ruccola, az én esetemben a felaprított petrezselyem.
További jó kulinárkodást!!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése