Puia-i pirított krumplis kenyér

Különleges köretek I.- Puia-i pirított krumplis kenyér



Ez a recept Olaszországból, Pordenone megyében található Puia helyiségből származik.
Szegényebb régiónak számít a többihez képest, de ezek ellenére is fantasztikus gasztrovilággal rendelkezik.
Az ottani olasz háziasszonyok a takarékosság nevében próbálnak mindent felhasználni. Így nem riadnak vissza attól sem, hogy egy szikkadtabb kenyércsücsökből is valami tradícionális finomságot hozzanak létre.

A hozzávalók is egyszerűek, és szinte kívétel nélkül minden háztartásban megtalálhatóak, így ez egy költségkímélő köretként is nevezhető.

Én sült kolbásszal kínáltam, de persze bátran rakható más hús vagy húskészítmény is mellé. A szalonna elhagyásával, egy kis fokhagymás joghurtos öntettbe való tunkolással kiváló vegetáriánus fogásként is helytáll.



Hozzávalók:

2-3 szem krumpli

4 szelet ujjnyi vastagságú szikkadt kenyér

1 kisebb fej vörös hagyma

1 gerezd fokhagyma

125 g kockázott bacon

olaj


bors

őrölt csili

2 marék ruccola (én ezt egy csokor petrezselyemmel pótoltam)


Elkészítés:

A krumplikat megpucoljuk majd megfőzzük, és leszűrjük. 
A kenyerek héját leszedjük, majd a megfőtt krumplihoz szaggatjuk és krumplinyomó segítségével pürésítjük, az így kapott egyveleget.

Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a kockázott bacont és hagymát, majd belereszeljük a fokhagyma gerezdet, sózzuk, borsozzuk és egy kevés őrölt csilivel ízesítjük.

A hagymás-baconos egyveleget összekeverem az összetört krumplis kenyérrel, majd egy kevés olajon mint a császármorzsát megpirítom.
Amikor már nagyobb galuska szerű darabok képződnek levehető a tűzröl és mehet bele a ruccola, az én esetemben a felaprított petrezselyem.


További jó kulinárkodást!!

Megjegyzések