Joghurtos Őszibarack krémleves, citromos tejbegríz gombóccal

Spejz kincsei II. - Joghurtos Őszibarack krémleves, citromos tejbegríz gombóccal



Sokak előítéleteket táplálnak a konzerv gyümölcsök-zöldségek iránt, természetesen nem lehet összevetni a frisset a már elrakottal, de vannak olyan ídőszakok az évben amikor kifejezetten hasznos és egyszerűbb dolog ezeket használni sütéshez vagy akár főzéhez is.
Mindezt úgy, hogy az étel semmit sem veszít élvezeti értékéből.

Persze, hogy ha mi raktuk el az adott ételhez való hozzávalót (kompót stb.), akkor meg aztán végképp nem kell aggódnunk, hisz tudjuk, hogy mit tartalmaz, így bátran használhatjuk bármely ételünkbe.

Így a tavasz közeledtével, már sokan vágynak a friss tavaszias-nyárias ízekre. Ez a leves egy kezdő löket lehet efelé, mindezt úgy, hogy közben csak a kamra tartalmát ürítjük.

Nem kell mindenáron megrekedni a hagyományos levesbetéteknél, merjünk újjítani! Ez a tejbegríz gombóc garantált siker lesz, és persze más gyümölcslevesekhez is párosítható. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek közt is nagy sikert szokott aratni. :)


Hozzávalók:

Leves:

1 nagy őszibarack befőtt, Felezett-hámozott (470 g töltőtömegű)

1 cs Vaníliás pudingpor

400 g görög joghurt

150-200 g kristálycukor, de persze lehet édesebben vagy kevésbé édesebben is

1 cs. Vaníliás cukor

csipet só

őrölt fahéj

200 ml tejszín


Tejbegríz gombóc:

12 dkg búzadara

5 dl tej

2 ek. cukor

2 ek. vaj

4 db tojássárgája

1 db citrom leve és héja

csipet só


Elkészítés:

A leveshez egy fazékban felrakjuk forrni a barackokat, a levűkkel és egy kis vízzel együtt. Nem kell neki sok idő mivel már elég puha általában a konzerv barack.
Ez idő alatt a pudinghoz hozzákeverjük a vaníliás cukrot, valamint a görög joghurtot. Csomómentesre keverjük, majd egy kis vízzel hígítjuk, hogy könyebb legyen, majd a leveshez adagolni.

Amikor már a barack rottyant egyet, összeturmixoljuk, majd behabarjuk a pudingos-joghurtos egyveleggel. Ezután mehet bele a tejszín, esetlegesen egy kevés víz (6-800 ml). 
Ízesítjük a sóval, cukorral, és az őrölt fahéjjal.
Visszatesszük a tűzhelyre és hagyjuk had forrjon fel, utánna már kész is.


A gombócokhoz a tejet felforraljuk, majd finoman adagolva hozzáöntjük a darát. Ízesítjük a cukorral és a citrom lerszelt héjával és levével. Belekanalazzuk a vajat, majd addíg főzzük, még el nem válik az edény falától a dara. 

Ezután kihűtjük, majd belekeverjük a tojások sárgáját. 

Vizes kézzel golyókat formálunk a daránkból, majd lobogó sós vízbe 1-2 perc alatt készre főzzük.
Vigyázat a gombócok nagyon puhák- légiesek, úgyhogy csak óvatosan bánjunk velük!


Ha más gyümölcs krémlevesek után is érdeklődsz, nézd meg a Szilvakrémlevesemet is. :)


További jó kulinárkodást a mindennapokra!!! 

Megjegyzések