Április kincse - Dióféle Medvehagyma pestos penne
A medvehagyma nem csak a Barna medvék közt (róluk kapta a növény a nevét) hódít teret áprilisban, hanem szerencsére mindannyiunk konyhájában is.
Élvezhetjük ebben a kis növényben a természet adta finomságok egyikét. Csak vigyázzunk, hogy szemünket becsukva nehogy egy tölgyesbe, vagy bükkösbe ébredjünk. :)
Mint már rengeteg helyen hallható, olvasható, hogy nem összekeverendő a gyöngyvirággal, az ugyanis esetenként halálos kimenetelű mérgezést is okozhat.
Megkülönböztető jelek közül a legfontosabb, hogy a medvehagymának minden része erőssen fokhagyma illatú, a gyöngyvirággal ellentétben.
Szóval a szürettel óvatosan, ha tehetjük inkább szerezzük be biztos helyről!
Ha nem friss fogyasztásra csináljuk, az se baj, üvegekbe szedve kiválóan tárolható. Ilyenkor érdemes a pesto tetejére plussz 2mm vastagon olivaolajat önteni a tartósítás miadt.
Gasztroajándékként is gusztusos lehet egy szép feldíszített üvegbe kanalazva.
Hozzávalók:
150 g medvehagyma
50 g fenyőmag (vagy kesudió)
70 g reszelt parmezán
1 dl olivaolaj
só
bors
Ez a mennyiség 800-1000 g pennéhez elég
Elkészítés:
A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítjuk.
A medvehagymát nagyobb darabokra felszeleteljük, majd mehet az előhűtött aprítóba (a színét jobban megtartja a hagyma, ha előhütjük az edényt, vagy jégen tartva aprítjuk).
Hozzáadjuk a fenyőmagot, és a reszelt parmezánt. Sózzuk, borsozzuk majd pépesítjük. Amikor már szép apróbb darabos, mehet bele az olivaolaj és további 1-2 percig aprítjuk.
Frissen kifőtt pennével tálaljuk.
Kertész rovat:
A medvehagymát akár kis kertünkben is tarthatjuk. Palántái kertészetekben könnyen beszerezhetők.
Ültetésénél arra kell ügyelni, hogy kissé savanykás talajba és mindenféleképp árnyékba ültessük.
Nyár közepére a növénykék visszahúzódnak a föld alá. Gyomlálásnál vegyük ezt figyelembe, nehogy kikapáljuk hagymáját.
További jó kulinárkodást!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése