Húsgolyós spagetti

Legfinomabb tévhit-Húsgolyós spagetti



A húsgolyós spagetti származása eléggé homályos. Két fél alakult ki: van aki Olasz ételnek tartja, ezzel szemben van aki Amerikainak.

Elméletileg Amerikából származik, de mivel mindenki olasznak tartja, azon belűl is Szícíliainak (valószínűleg a tömérdek paradicsom felhasználása miadt), így már maguk az olaszok is úgy vannak vele, hogy egye fene a miénk ez az étel.

Szerintem teljesen mindegy, hogy honnan jött ez a finomság, ami biztos, hogy besorolhatjuk a legfinomabb tévhitek közé! 

Főzzétek, kóstoljátok, és élvezzétek! :)




Hozzávalók:

Gombócokhoz:

500 g sertés-marha daráthús

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

3 vékony szelet kenyér

2 dl tej


bors

fél cs. petrezselyem

oregánó

3-4 db bazsalikomlevél

1 tojás

2 ek. reszelt parmezán

olaj


Paradicsom mártáshoz:

500 g sűrített paradicsom

1 doboz egész hámozott paradicsom konzerv


bors

olivaolaj

2 gerezd fokhagyma

1 kis fej vöröshagyma

7 db bazsalikomlevél


500 g spagetti

reszelt parmezán a tálaláshoz


Elkészítés:

A kenyerek héjját leszedjük, majd a tejbe beáztatjuk.

A hagymát a petrezselymet, és a bazsalikom levelet nagyon apróra vágjuk, és hozzáadjuk a darálthús keverékhez. 
A kenyérből kinyomkodjuk a tejet és azt is a húshoz adjuk.
Beleütünk egy tojást majd ízesítjük ezt az egyveleget, sóval, borssal, oregánóval, reszelt parmezánnal, és két zúzott fokhagymával.

Jól összedolgozzuk az egésszet, és ha van rá mód egy fél órát “érni” hagyjuk.

A húsos masszából diónyi golyókat formálunk, és kevés olajon egy serpenyőben minden oldalukat jól lepirítjuk.

A szószhoz először is összevágjuk a hagymát, majd olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, azt is megfuttajuk az olajon, majd a sűrített paradicsomot, és a paradicsom konzervet is.
A konzerv paradicsomot szétnyomkodjuk fakanállal, hogy kisebb-nagyobb darabok legyenek belőlük.
Ízesítjük a mártást sóval, borssal, és a bazsalikom levelekkel.

Míg a mártás rottyan egyet, kífőzzük a tésztát.

Mivel a húsgombócokat készre pirítom, nem rakom őket bele a szószba, hanem külön tálalom.

Tálalásnál a spagettire ráhalmozom a golyókat, majd a szószt, és jöhet az elmaradhatatlan parmezán.


Jó kulinárkodást!!

Megjegyzések