Legfinomabb tévhit-Húsgolyós spagetti
A húsgolyós spagetti származása eléggé homályos. Két fél alakult ki: van aki Olasz ételnek tartja, ezzel szemben van aki Amerikainak.
Elméletileg Amerikából származik, de mivel mindenki olasznak tartja, azon belűl is Szícíliainak (valószínűleg a tömérdek paradicsom felhasználása miadt), így már maguk az olaszok is úgy vannak vele, hogy egye fene a miénk ez az étel.
Szerintem teljesen mindegy, hogy honnan jött ez a finomság, ami biztos, hogy besorolhatjuk a legfinomabb tévhitek közé!
Főzzétek, kóstoljátok, és élvezzétek! :)
Hozzávalók:
Gombócokhoz:
500 g sertés-marha daráthús
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 vékony szelet kenyér
2 dl tej
só
bors
fél cs. petrezselyem
oregánó
3-4 db bazsalikomlevél
1 tojás
2 ek. reszelt parmezán
olaj
Paradicsom mártáshoz:
500 g sűrített paradicsom
1 doboz egész hámozott paradicsom konzerv
só
bors
olivaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
7 db bazsalikomlevél
500 g spagetti
reszelt parmezán a tálaláshoz
Elkészítés:
A kenyerek héjját leszedjük, majd a tejbe beáztatjuk.
A hagymát a petrezselymet, és a bazsalikom levelet nagyon apróra vágjuk, és hozzáadjuk a darálthús keverékhez.
A kenyérből kinyomkodjuk a tejet és azt is a húshoz adjuk.
Beleütünk egy tojást majd ízesítjük ezt az egyveleget, sóval, borssal, oregánóval, reszelt parmezánnal, és két zúzott fokhagymával.
Jól összedolgozzuk az egésszet, és ha van rá mód egy fél órát “érni” hagyjuk.
A húsos masszából diónyi golyókat formálunk, és kevés olajon egy serpenyőben minden oldalukat jól lepirítjuk.
A szószhoz először is összevágjuk a hagymát, majd olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, azt is megfuttajuk az olajon, majd a sűrített paradicsomot, és a paradicsom konzervet is.
A konzerv paradicsomot szétnyomkodjuk fakanállal, hogy kisebb-nagyobb darabok legyenek belőlük.
Ízesítjük a mártást sóval, borssal, és a bazsalikom levelekkel.
Míg a mártás rottyan egyet, kífőzzük a tésztát.
Mivel a húsgombócokat készre pirítom, nem rakom őket bele a szószba, hanem külön tálalom.
Tálalásnál a spagettire ráhalmozom a golyókat, majd a szószt, és jöhet az elmaradhatatlan parmezán.
Jó kulinárkodást!!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése