A legjobb dolog ami egy spárgával történhet - Sült spárga Hollandi mártással,és buggyantott tojással
Sok blogomnál írhatnám le (pl.: Gorgonzolás körtés csirkemell), hogy vannak olyan alapanyagok, ételek amiknek megvan a “lelki társuk”, merthogy ezek együttesen olyan ízkombinációkat alkotnak, hogy az ember nem is tud másra gondolni, csak arra, hogy ezek együtt így vannak jól.
Ez mondható el a spárga-hollandi mártás-buggyantott tojás trióról is. Roppanós és egyben krémes, és közben lágy is…egyszerűen fenomenális!
A buggyantott tojás elkészítéséhez pedig van egy kis trükköm amit Jamie Olivernél láttam. Garantáltan kis gusztusos tojásgömböket fogtok kapni ezzel a módszerrel. :)
Hozzávalók:
1 cs. zöldspárga
6 szelet fekete erdei sonka
Hollandi mártáshoz:
2 L-es tojás sárgája
1 ek. víz
100 gr. vaj
só
bors
1/4 citrom leve
1 csipet Cayenne chili
Bugyantott tojáshoz:
3 db tojás
pár csepp olaj
Elkészítés:
A spárgák alját (kb. 1-2cm) levágjuk, mert azok elég fásak szoktak lenni, majd tetszés szerint 6db 4-5 szálas csomagot csinálunk belőlük. Azaz 4-5 szelet spárgát betekerünk egy-egy fekete erdei sonkába. Nekem így elosztva hat csomagom lett.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, majd 200 fokon 10-12 perc alatt készre sütjük azokat.
A hollandi mártáshoz egy fazékba felolvasztjuk a vajat, majd félre rakjuk, hogy egy kissé lehüljön (forrón nem célszerű a tojáshoz keverni).
A tojások sárgáját egy evőkanál hideg vízzel habosra keverjük. Akkor jó ha habosodik a teteje.
Egy lábasba vizet kezdünk melegíteni, amikor már gyöngyözik a tojássárgájás edényt, felé rakjuk (az alja ne érjen a vízbe) és ez a vízfürdő felett további 3-4 percig habosítjuk azt.
Folyamatosan keverjük, nehogy rántottát kapjunk.
Akkor jó ha már fehéresebb sűrűbb állaga lesz a tojásnak.
Ekkor leveszzük a tűzről, és fokozatosan adagolva folyamatos keverés melett hozzáadjuk az olvasztott vajat.
Ezután ízesítjük sóval, borssal, cayenne chilivel, és pár csepp citromlével.
A tojás elkészítéséig melegen tartjuk.
A bugyantott tojást a már említett Jamie módra készítem. Egy alacsonyabb poharat kibélelek folpackkal, csepegtetek bele egy kis olajat. Ezzel kikenem a folpackot, majd beleütöm a tojást. Az egészből csinálok egy kis bagyut úgy, hogy a folpack száját összefogom és hurkot kötök rá.
Gyöngyöző vízben 4-5 perc alatt megfőzőm.
Akát ízesíthető is a tojás egy kis chilivel, sóval, borssal. :)
A vízből kiszedve könnyedén levágom róla a folpackot.
A tányért ízlés szerint összeállítom, majd csepegtetek rá citrom levet, és mehet mellé egy kis fehér bor kísérőnek, csak mert tudjuk, hogy mitől döglik a légy. :)
További jó kulinárkodást!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése