Ribizlis flan

Ribizli fanoknak egy kis ribizlis flan



Se nem créme brulée, se nem puding… hát akkor mi?… ő lesz a flan. Egy igazán finom vanílliás krémes desszertköltemény.

A neten futottam bele ebbe a receptbe, és mivel a piros ribizli az egyik best of nálam, így nem volt kérdés, hogy neki futok e a receptnek vagy sem.

Hajszálnyi változtatást beiktattam egy két dolog hiján, meg hát nem én lettem volna, ha pontosan követem a receptet. :)

Változtatás gyanánt mehet akár piros és fekete ribiszke keveréke, vagy akár málna, fekete áfonya is a tetejére. Szinte minden bogyós gyümölcsel párosítható.




Hozzávalók (6db-hoz):

400 gr. Piros ribiszke

10 dkg cukor + 2 ek. a zseléhez

2 dl 30%-os habtejszín

3 dl tej

1 Vaníllia rúd

1 csipet fahéj

1 csipet só

3 egész tojás + 1 sárgája

1/2 citrom reszelt héja

1 cs (12gr) Dr. Oetker tortazselé


Elkészítés:

A tejet a tejszínnel, a vanília kikapart magjával (valamint forrásig a vanília rudat is bennehagyom) és egy csipet sóval, fahéjjal felteszem forrni.
Miután felforrt leveszem a tűzről és hagyom szobahőmérsékletűre hülni. Addig kikeverem a tojásokat.

A tojásokat a cukorral habosra keverem, majd szép lassan hozzádolgozom a tejes egyveleget. Ízesítem a reszelt citromhéjjal, majd egyenlően elosztva hat kis formába töltöm.

Egy tepsibe ujjnyi vastagon vizet öntünk. Ebbe helyezzük bele a vaíliás krémmel töltött formákat és 170 fokon minimum egy óráig sütjük azokat. Akkor jó ha már nem folyós hanem remegős állagot kapunk.

Miután ezt elértük kivesszük és lehűtjük a flanokat.

A zselét az előírtaknak megfelelően elkészítjük. 
Két deci vizet két evőkanál cukorral folyamatos keverés mellett felfőzzük, majd forrástól számított még 1 percig. Ezt követően tűzről levéve 10 perc alatt néha megkeverve lehűtjük.
Mehet a desszert összeállítása. 
A flanok tetejére rászórunk 2 evőkanál ribizlit, majd rákanalazzuk a tortazselét. 
Innetől pedig jöhet a dermedés. 

Legjobb ha másnap fogyasszuk.


Kertész rovat:

Az egyik legfinomabb sövény növény. Mert bizony a ribiszkéből megfelelő tőtávra ültetve (1m) akár sövényt is nevelhetünk. 

Ültetését és nevelését tekintve egy nagyon egyszerű gyümölcsről beszélünk. 
Ültetésnél a szokásos megfelelő alátrágyázást és beiszapoló öntözést kíván, még nevelésnél pedig némi nemű metszést igényel, öntözést, és tápanyagutánpótlást.

A tápanyagutánpótlás kezdeti szervestrágyát (szarvasmarha) majd műtrágyázást jelent. 
Nem érdemes ezeket elhanyagolni a megfelelő termés elérése érdekében.

A piros ribiszke egyébként is egy savanykásabb fajta, de a megfelelő cukortartalom elérése érdekében inkább naposabb helyre ültessük.
A bogyók fejlődésekor érdemes odafigyelni az öntözésre, hogy a végeredmény ne egy aszott gyümölcs legyen.

Betegségeket tekintve szerencsés növény, természetesen korokozókkal és kártevőkkel szemben nem rezisztens, de egy két alapvető permetezést megejtve nagyon jó kis ültetvényt alakíthatunk ki otthonunkban.

Javasolt fajták:

Piros: ‘Jonkheer van Tets’ - bőven termő, hosszú fürtű fajta

Fekete: ‘Aranka’ - nagysszemű hosszúfürtű fajta

‘ Fertődi fekete’ - nagy bogyós, kellemes zamatú fajta



További jó kulinárkodást, és egy kis kertészkedést!

Megjegyzések