Az olasz ízek szerelmeseinek - Sütőben sült paradicsomos tükörtojás
Ezzel a receptel a ripost.hu oldalán találkoztam, borzasztóan megtetszett az ötlet. Ha az olaszok nem is épp ezt eszik reggelente, nekünk a tükörtojással egy igazán fenséges reggeli hangulatú ételt ad.
Bár én annyira megszerettem, hogy képes vagyok ebédre vagy akár vacsorára is megenni, de még e kettő között is. :)
Az eredeti recept előre elkészített zöldfűszeres mártást írt.
Mivel az előre elkészített dolgokért nem rajongok annyira, főleg egy olyan ételnél mint ez is, amit az ember pikk-pakk elkészít egy pár perc alatt, így persze saját mártással készítettem.
Ha eredetit nem is kóstoltam, de szerintem biztos finomabb végeredményt kaptam a bolti szósszal készítetthez képest.
Tippként megemlítem, hogy érdemes akár 2-3x-os mennyiséget előre elkészíteni, hogy ha épp vendégek lepnének meg, vagy csak egy gyorsan bekapós finomságra vágynál akkor legyen mihez nyúlni. Ugyanis kíválóan fagyasztható.
Én kiporciózva szoktam lefagyasztani, hogy ha épp vészhelyzet van legyen mihez nyúlni.
Hozzávalók (4 szuflé formához):
400 gr. kockázott paradicsom konzerv
1 gerezd fokhagyma
7-8 friss bazsalikom levél
só
bors
szárított oregánó
3 ek. olivaolaj + 1 ek. a formák kikenéséhez
10 dkg reszelt mozzarella
5 dkg reszelt parmezán
4 tojás
8 szelet ciabatta a tálaláshoz
Elkészítés:
Az olivaolajon megpirítom a kisebb kockákra vágott fokhagymát, majd felöntöm a paradicsommal. Fűszerezem sóval, borssal, oregánóval, és a felcsíkozott bazsalikom levéllel. Hagyom, hogy rottyanjon egyet, majd a kiolajozott szuflé formákba egyenletesen elosztom. Mindegyik tetejére ráütök egy-egy tojást, sózom, borsozom.
Erre mehet a reszelt mozzarella, és permezán.
A sütőbe toljuk, és 200 fokon, 10-12 percig sütjük.
Míg sül, a ciabattat megpirítjuk, majd olivaolajjal meglocsoljuk, őrölünk rá egy kis borsot, majd ezzel tunkolva ehetjük is a belül még folyós paradicsomos tükörtojást.
További jó kulinárkodást!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése