Rákóczi-túrós Pavlova torta

Egy eredeti magyar desszert találkozása, egy Orosz Balerinával - azaz Rákóczi-túrós Pavlova torta



Nem kell megvárni, míg bekerül a spejzbe a friss idei sárgabarack lekvár, egyből használhatjuk is egy igazán finom desszerthez.

Már régóta kiakartam próbálni egy jó kis Pavlova tortát, és amikor belefutottam a kifoztuk.hu oldalán ebbe a receptbe, hát nem volt kérdés, hogy elkészítsem-e vagy sem.
Én a tejfölt kihagytam a receptből, és a tejszínből is kevesebb ment bele, de így is nagyon finom volt a töltelék.
Valamint laktózmentes termékeket használtam, hogy a vendégségbe jövő barátnőm is tudjon belőle csemegézni.

Amit érdemes tudni erről a receptről, hogy úgy kalkuláljunk, hogy a rákerülő túrós rész miatt (de szinte az összes Pavlova tortára elmondható, mivel azokon toppingként tejszín van), az elkészítés után fogyasszuk szinte egyből, hogy a túró ne áztassa el a kívül roppanós kérgű tortát.


Hozzávalók:

4 db (L-es) tojásfehérje

1 csipet só

20 dkg átszitált porcukor

1 ek. étkezési keményítő

1 tk. ecet vagy citromlé

250 gr. túró

200 ml tejszín

2 ek. porcukor

1 citrom reszelt héja és leve 

3-4 ek. baracklekvár


Elkészítés:

A tojásfehérjét kemény habbá verjük a csipet sóval, majd kanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot. Minden kanál után legalább egy percig verjük a habot.
Miután elfogyott a porcukor mehet bele a keményítő és az ecet, majd további kettő percig habosítjuk.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe korong formájúra kenjük a habot, kis peremet hagyva a széli részeken. 110 fokon kb. 70-80 percig sütjük (akkor jó, ha kívül ropogós, belül még ragacsos), ha már kap egy halvány aranyszín árnyalatot akkor kapcsolhatjuk is le a sütőt. 
A tortát a sütőben hagyjuk kihülni.

A krémhez felverjük a tejszínt a porcukorral, majd óvatosan hozzáforgatjuk a túrót. Ízesítjük a citrom levével és héjával.

A kihült tortára rákanalazzuk a túrós krémet, majd egy kevés baracklekvárt és már ehetjük is. :)

Jó kulinárkodást!






Megjegyzések