Egy eredeti magyar desszert találkozása, egy Orosz Balerinával - azaz Rákóczi-túrós Pavlova torta
Nem kell megvárni, míg bekerül a spejzbe a friss idei sárgabarack lekvár, egyből használhatjuk is egy igazán finom desszerthez.
Már régóta kiakartam próbálni egy jó kis Pavlova tortát, és amikor belefutottam a kifoztuk.hu oldalán ebbe a receptbe, hát nem volt kérdés, hogy elkészítsem-e vagy sem.
Én a tejfölt kihagytam a receptből, és a tejszínből is kevesebb ment bele, de így is nagyon finom volt a töltelék.
Valamint laktózmentes termékeket használtam, hogy a vendégségbe jövő barátnőm is tudjon belőle csemegézni.
Amit érdemes tudni erről a receptről, hogy úgy kalkuláljunk, hogy a rákerülő túrós rész miatt (de szinte az összes Pavlova tortára elmondható, mivel azokon toppingként tejszín van), az elkészítés után fogyasszuk szinte egyből, hogy a túró ne áztassa el a kívül roppanós kérgű tortát.
Hozzávalók:
4 db (L-es) tojásfehérje
1 csipet só
20 dkg átszitált porcukor
1 ek. étkezési keményítő
1 tk. ecet vagy citromlé
250 gr. túró
200 ml tejszín
2 ek. porcukor
1 citrom reszelt héja és leve
3-4 ek. baracklekvár
Elkészítés:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a csipet sóval, majd kanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot. Minden kanál után legalább egy percig verjük a habot.
Miután elfogyott a porcukor mehet bele a keményítő és az ecet, majd további kettő percig habosítjuk.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe korong formájúra kenjük a habot, kis peremet hagyva a széli részeken. 110 fokon kb. 70-80 percig sütjük (akkor jó, ha kívül ropogós, belül még ragacsos), ha már kap egy halvány aranyszín árnyalatot akkor kapcsolhatjuk is le a sütőt.
A tortát a sütőben hagyjuk kihülni.
A krémhez felverjük a tejszínt a porcukorral, majd óvatosan hozzáforgatjuk a túrót. Ízesítjük a citrom levével és héjával.
A kihült tortára rákanalazzuk a túrós krémet, majd egy kevés baracklekvárt és már ehetjük is. :)
Jó kulinárkodást!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése