Ricottás krémmel töltött Padlizsán tekercs

Nyár ízei - Ricottás krémmel töltött Padlizsán tekercs




Ez egy igazán nyárias, olaszos, pikáns ízvilágú kreálmányom. Ez a recept a hűtőben jobbról-balra tengődő ricottának köszönhető.
Vásárlásnál úgy voltam vele, hogy jó lesz az valamire…aztán csak sakkoztam vele a hűtőbe, hol ide, hol odarakva. De mivel a játszmám a ricotta lejáratának közeledtével rövidre zárult, így muszáj voltam valamit kihozni belőle, ha már megvettem. Így ezt sütöttem ki.

Ez a recept akár a szalámi kihagyásával, vegetáriánus ételként is helyt áll. Úgyhogy nincs kibúvó, muszáj elkészíteni!



Hozzávalók:

3 közepes padlizsán

250 gr. Ricotta

200 gr. reszelt trapista

50 gr. reszelt Pecorino sajt

olivaolaj


bors

oregánó

1 db tojás

1 kisfej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1 db paradicsom

500 gr. paradicsom szósz

8 levél bazsalikom

150 gr. csípős paprikás szalámi


Elkészítés:

Előszőr a padlizsánokat megmossuk, majd mindkét végüket levágjuk. Ezt követően kb. fél centi vastagon hosszanti irányban felszeleteljük, majd sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát.
Lehelet vékonyan ecsettel megkenjük őket olivaolajjal, majd grillserpenyőben oldalanként addig sütjük míg ki nem alakulnak rajtuk a grillserpenyő okozta barna csíkok.
Ekkor félretesszük őket, és nekiállunk a szósznak.

A szószhoz a hagymát egy kevés olajon megpirítjuk, majd a 4 gerezd fokhagymából hármat belekarikázunk, a negyediket belereszeljük. 
Ezt követően belekockázzuk a paradicsomot és hozzáöntjük a paradicsompürét.
A mártást sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a bazsalikom levelekkel.

A töltelékkel folytatjuk.
A ricottához hozzákeverjük a reszelt peccorino sajtot ill. a reszelt trapista felét (100gr.) és a tojást. Sózzuk, borsozzuk és adunk hozzá egy kevés oregánót.

Utolsó lépésként jöhet a tál összeállítása.
Egy-egy padlizsánszeletet megkenünk egy kevés ricottakrémmel, majd mehet rá egy-egy szelet paprikás szalámi. Felgöngyöljük és kész is.
Ezt addíg csináljuk még el nem fogynak a padlizsánszeletek a krémmel és a szalámival.

Egy jénai tál aljába beleszedem a paradicsommártás felét, majd ráhelyezem szorosan a ricottás szalámis tekercseket, és befedem a maradék szósszal.
Erre megy a maradék reszelt trapista (100gr.) és rakható is a sütőbe. Kétszáz fokon 35 perc alatt készresütjük.

További jó kulinárkodást!


Megjegyzések