Citromos pite

Nyárutói hűsítő desszert - Citromos pite




Legyen nyár vége, teljesen mindegy ugyan olyan jól fog esni egy habos fanyar pite, mint a rekkenő kánikulában.

Ezt a nem épp nagyi pitéjét a femina.hu oldalon találtam, egyből megtetszett az a rengeteg habrengeteg a pitén, ami egy kis tiarát képezett a krém tetején. 
Nem volt mit tenni, meg kellett sütni! :)






Hozzávalók:

20 dkg liszt 

10 dkg vaj

5 dkg cukor

1 db tojás

1 cs. vaníliás cukor

1 db citrom

1 tk. sütőpor

1 csipet só



Krémhez:


20 dkg cukor 

6 dkg liszt

5 db tojássárga

5 dkg vaj

4 dl tej

2 db citrom

1 cs vaníliás cukor


Habhoz:

20 dkg kristálycukor

5 db tojásfehérje

1 tk. citromlé

Elkészítés:

A lisztet a sóval, sütőporral, és a hideg vajjal összemorzsolom.
Ezt követően hozzáadom a sima és a vaníliás cukrot egyaránt, valamint a tojást és egy citrom reszelt héját.
Gyorsan összegyúrom, hogy a tészta nehogy kizsírosodjon.
A tésztát min. egy fél órát hűtőszekrényben pihentetjük.

A krémhez a tejet a liszttel, a vaníliás és a kristálycukorral együtt csomómentesre keverem. Belereszelem a két citrom héját, és belefacsarom a levét, valamint hozzáadom a tojássárgákat.
Kis lángon folyamatos keverés melett addíg főzzük, míg be nem sűrűsödik. 
Hagyjuk kissé kihülni, majd belekeverjük a vajat.

A tésztát kinyújtjom, és a kivajazott piteformába igazítom. Húsz percre a krém nélkül 180 fokon elősütöm.

Ez alatt készülhet a hab: A tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd fokozatosan adagolva hozzáadom a citrom levét és a cukrot.

Ha a tészta kellően elősült mehet rá a krém, majd arra a tojáshab. Én kentem az utóbbit, de akár habzsákból szépen formázva is rárakható.
Mehet vissza a pite a sütőbe további 10 percre de most már csak 160 fokra.
Amikor kezd szép bana árnyalatú lenni a hab, akkor kivehető a sütőből.


Jó kulinárkodást!

Megjegyzések