Nyárutói hűsítő desszert - Citromos pite
Legyen nyár vége, teljesen mindegy ugyan olyan jól fog esni egy habos fanyar pite, mint a rekkenő kánikulában.
Ezt a nem épp nagyi pitéjét a femina.hu oldalon találtam, egyből megtetszett az a rengeteg habrengeteg a pitén, ami egy kis tiarát képezett a krém tetején.
Nem volt mit tenni, meg kellett sütni! :)
Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 db tojás
1 cs. vaníliás cukor
1 db citrom
1 tk. sütőpor
1 csipet só
Krémhez:
20 dkg cukor
6 dkg liszt
5 db tojássárga
5 dkg vaj
4 dl tej
2 db citrom
1 cs vaníliás cukor
Habhoz:
20 dkg kristálycukor
5 db tojásfehérje
1 tk. citromlé
Elkészítés:
A lisztet a sóval, sütőporral, és a hideg vajjal összemorzsolom.
Ezt követően hozzáadom a sima és a vaníliás cukrot egyaránt, valamint a tojást és egy citrom reszelt héját.
Gyorsan összegyúrom, hogy a tészta nehogy kizsírosodjon.
A tésztát min. egy fél órát hűtőszekrényben pihentetjük.
A krémhez a tejet a liszttel, a vaníliás és a kristálycukorral együtt csomómentesre keverem. Belereszelem a két citrom héját, és belefacsarom a levét, valamint hozzáadom a tojássárgákat.
Kis lángon folyamatos keverés melett addíg főzzük, míg be nem sűrűsödik.
Hagyjuk kissé kihülni, majd belekeverjük a vajat.
A tésztát kinyújtjom, és a kivajazott piteformába igazítom. Húsz percre a krém nélkül 180 fokon elősütöm.
Ez alatt készülhet a hab: A tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd fokozatosan adagolva hozzáadom a citrom levét és a cukrot.
Ha a tészta kellően elősült mehet rá a krém, majd arra a tojáshab. Én kentem az utóbbit, de akár habzsákból szépen formázva is rárakható.
Mehet vissza a pite a sütőbe további 10 percre de most már csak 160 fokra.
Amikor kezd szép bana árnyalatú lenni a hab, akkor kivehető a sütőből.
Jó kulinárkodást!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése