Jobb egy lúdnyak tíz tyúknyaknál, de nem lesz jobb egy kacsamájnál!! - Vörösborzselés kacsamájpástétom, tökmagolajos hagymasalátával
Van az a mondás, hogy aki Márton napján libát eszik, egész évben nem éhezik.
Úgy gondolom, hogy van olyan finom a kacsa, mint a liba, így remélhetőleg a közmondás egy része úgy is teljesül, ha a libát kacsára cseréljük. Talán így csak az év felében fogunk éhezni, nem pedig egészében.
De ha esetleg valaki úgy dönt, hogy szembeszáll a régi magyar mondásokkal, és esetleg csirkemájjal szeretné elkészíteni a receptet (így is finom lesz a végeredmény), az vessen magára, ha az év többi részében diétára lesz ítélve…!
Hozzávalók:
500 gr kacsamáj
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg kockázott bacon
só
bors
majoranna
1 púpos ek libazsír
2,5 dl vörösbor
4 db zselatin lap
Salátához:
2 nagy fej lilahagyma
só
bors
2 ek almaecet
1 ek méz
1/2 ek tökmagolaj
Elkészítés:
A bacont lepirítom saját zsírján, majd félrerakom egy kis tálba.
A szalonna visszamaradt zsírján elkezdem a kockára vágott hagymát pirítani, majd mehet rá a nagyobb darabokra vágott kacsamáj. Ezt addíg pirítom még teljesen el nem főtte a levét. Ezt követően mehet rá a fokhagyma és a fűszerek, majd fél deci bor. Hagyom rottyani majd mehet bele az aprítógépbe.
A megpirított bacont is belekeverjük, és kezdődhet a turmixolás.
A libazsírt felolvasztom, és fokozatosan belecsorgatom a turmixolandó májhoz.
Ha elértem a krémes állagot, edényebe szedem és hagyom addíg hülni, míg elkészítem a vörösborzselét.
TIPP: Kisebb kockázott aszalt vörösáfonyával turbózhatjuk a pástétomot.
Egy lábasba felrakom forrni a maradék (2 dl) vörösbort, egy tálba pedig a zselatin lapokat beáztatom.
Amikor már forr a bor, a zselatinokat kinyomkodom és hozzáadom a borhoz. Elkeverem, majd félrerakom hülni.
Miután langyosra hült, mehet a májpástétom tetejére.
Ezt követően az egészet a hütőbe rakjuk és jól kihűtjük (min.1 óra).
Hozzálátunk a salátához.:
A lilahagymát vékony szeletekre vágjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a mézet, az almaecetet, és a tökmagolajat.
Letakarva minimum húsz percig pácoljuk a hűtőbe.
Miután az ízek kellően összeértek, kezdődhet a tömés, ha libát nem is, hát akkor magunkat! :)
További jó kulinárkodást!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése