Vörösborzselés kacsamájpástétom, tökmagolajos hagymasalátával

Jobb egy lúdnyak tíz tyúknyaknál, de nem lesz jobb egy kacsamájnál!! - Vörösborzselés kacsamájpástétom, tökmagolajos hagymasalátával



Van az a mondás, hogy aki Márton napján libát eszik, egész évben nem éhezik. 
Úgy gondolom, hogy van olyan finom a kacsa, mint a liba, így remélhetőleg a közmondás egy része úgy is teljesül, ha a libát kacsára cseréljük. Talán így csak az év felében fogunk éhezni, nem pedig egészében.

De ha esetleg valaki úgy dönt, hogy szembeszáll a régi magyar mondásokkal, és esetleg csirkemájjal szeretné elkészíteni a receptet (így is finom lesz a végeredmény), az vessen magára, ha az év többi részében diétára lesz ítélve…!





Hozzávalók:

500 gr kacsamáj

1 kis fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

10 dkg kockázott bacon


bors

majoranna

1 púpos ek libazsír

2,5 dl vörösbor

4 db zselatin lap


Salátához:

2 nagy fej lilahagyma


bors

2 ek almaecet

1 ek méz

1/2 ek tökmagolaj


Elkészítés:

A bacont lepirítom saját zsírján, majd félrerakom egy kis tálba.

A szalonna visszamaradt zsírján elkezdem a kockára vágott hagymát pirítani, majd mehet rá a nagyobb darabokra vágott kacsamáj. Ezt addíg pirítom még teljesen el nem főtte a levét. Ezt követően mehet rá a fokhagyma és a fűszerek, majd fél deci bor. Hagyom rottyani majd mehet bele az aprítógépbe.
A megpirított bacont is belekeverjük, és kezdődhet a turmixolás. 
A libazsírt felolvasztom, és fokozatosan belecsorgatom a turmixolandó májhoz.

Ha elértem a krémes állagot, edényebe szedem és hagyom addíg hülni, míg elkészítem a vörösborzselét.

TIPP: Kisebb kockázott aszalt vörösáfonyával turbózhatjuk a pástétomot.

Egy lábasba felrakom forrni a maradék (2 dl) vörösbort, egy tálba pedig a zselatin lapokat beáztatom.
Amikor már forr a bor, a zselatinokat kinyomkodom és hozzáadom a borhoz. Elkeverem, majd félrerakom hülni.
Miután langyosra hült, mehet a májpástétom tetejére.

Ezt követően az egészet a hütőbe rakjuk és jól kihűtjük (min.1 óra).


Hozzálátunk a salátához.:

A lilahagymát vékony szeletekre vágjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a mézet, az almaecetet, és a tökmagolajat. 
Letakarva minimum húsz percig pácoljuk a hűtőbe.

Miután az ízek kellően összeértek, kezdődhet a tömés, ha libát nem is, hát akkor magunkat! :)


További jó kulinárkodást!

Megjegyzések