Először puszedli, majd jöhet a pukedli - Dióféle Mézes puszedli
Vannak olyan nyalánkságok amik teljes mértékben időtállóak. Ilyen a mézes puszedli is. A kis fűszeres gömbök felett nem tud az idő kereke eljárni, mindig vissza-vissza térnek, legyen az valami alkalom, vagy csak egy egyszerű hétvégi süti. Mindig akad hely és idő egy jóféle puszedlire.
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
1 ek. holland kakaópor
10 dkg porcukor
10 dkg méz
10 dkg vaj
3 tojás
1 narancs héja
1/2 narancs leve
1 kk. szódabikarbona
1 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg
2 csipet őrölt gyömbér
2 csipet őrölt szerecsendió
Mázhoz:
20 dkg porcukor
2 tojásfehérje
Elkészítés:
A mézet megmelegítjük mikróba, de ne túl forróra.
A vajat a porcukorral, olvasztott mézzel és a tojásokkal habosra keverjük.
A száraz alapanyagokat összeszitáljuk egy tálba (lisztek, fűszerek, kakaó, szódabikarbona).
Ezt követően a mézes egyveleghez keverjük, majd mehet bele a narancs leve és héja.
Miután jól összedolgoztuk a tésztát, minimum egy éjszakára hűtőben pihentetjük, de legjobb ha több napig “érleljük” párszori átgyúrással. Én két napig pihentettem.
Formázás előtt mégegyszer át kell gyúrni, majd jöhetnek a diónagyságú gombócok a sütőpapírra. Megnőnek sütés közben, így érdemes helyet hagyni köztük. Valamint hústűvel picit megszurkálni, hogy kevésbé nyíljon ki a teteje.
190 fokon 15-20 perc alatt szépen megsülnek.
A mázhoz gőz felett a tojások fehérjét habosra keverjük a porcukorral, majd ebbe lehet mártani a kihült puszedliket.
Jól záródó edényben sokáig eláll.
További jó kulinárkodást!
Nagyon finom!
VálaszTörlés