Dióféle Mézes puszedli

Először puszedli, majd jöhet a pukedli - Dióféle Mézes puszedli




Vannak olyan nyalánkságok amik teljes mértékben időtállóak. Ilyen a mézes puszedli is. A kis fűszeres gömbök felett nem tud az idő kereke eljárni, mindig vissza-vissza térnek, legyen az valami alkalom, vagy csak egy egyszerű hétvégi süti. Mindig akad hely és idő egy jóféle puszedlire. 



Hozzávalók:

35 dkg finomliszt

15 dkg rétesliszt

1 ek. holland kakaópor

10 dkg porcukor

10 dkg méz

10 dkg vaj

3 tojás

1 narancs héja

1/2 narancs leve

1 kk. szódabikarbona

1 tk őrölt fahéj

1 tk őrölt szegfűszeg

2 csipet őrölt gyömbér

2 csipet őrölt szerecsendió


Mázhoz:

20 dkg porcukor

2 tojásfehérje


Elkészítés:

A mézet megmelegítjük mikróba, de ne túl forróra.

A vajat a porcukorral, olvasztott mézzel és a tojásokkal habosra keverjük.

A száraz alapanyagokat összeszitáljuk egy tálba (lisztek, fűszerek, kakaó, szódabikarbona).

Ezt követően a mézes egyveleghez keverjük, majd mehet bele a narancs leve és héja.

Miután jól összedolgoztuk a tésztát, minimum egy éjszakára hűtőben pihentetjük, de legjobb ha több napig “érleljük” párszori átgyúrással. Én két napig pihentettem.
Formázás előtt mégegyszer át kell gyúrni, majd jöhetnek a diónagyságú gombócok a sütőpapírra. Megnőnek sütés közben, így érdemes helyet hagyni köztük. Valamint hústűvel picit megszurkálni, hogy kevésbé nyíljon ki a teteje.

190 fokon 15-20 perc alatt szépen megsülnek.

A mázhoz gőz felett a tojások fehérjét habosra keverjük a porcukorral, majd ebbe lehet mártani a kihült puszedliket.

Jól záródó edényben sokáig eláll. 


További jó kulinárkodást!

Megjegyzések

Megjegyzés küldése