Dióféle Spenótágyon tálalt lazac, gyömbéres krumplipürével

Ínyencségek könnyedén - Dióféle Spenótágyon tálalt lazac, gyömbéres krumplipürével




Az idei karácsonyi menünél erre az igen gyorsan elkészíthető ételre jutott a választásom. Sokat gondolkoztam, hogy mit főzzek mégis Szenteste, úgy, hogy kevés időm jut az idei menü elkészítésére.
Így egy lazacos ételt kreálltam, mert hát karácsonykor mégis csak legyen hal, ez pedig mondhatni a halak királya, így megérdemli, hogy az ünnepi asztalon foglaljon helyet. 

Máskor is bátran elkészíthető a recept, nem kell várni a következő karácsonyig. :)




Hozzávalók (2 személyre):

250 gr lazacfilé


bors

1 ek méz

1 kk pirospaprika

1/2 citrom leve

1 tk vaj


200 gr spenót

1 gerezd fokhagyma

1 ek vaj



1 kg krumpli

só 

2 csipet őrölt szerecsendió

1 dl tej

50 gr vaj

kb. 10cm-es gyömbér darab



Elkészítés:

A krumplipürével kezdünk. A krumplikat meghámozzuk és megfőzzük, majd leszűrjük. 

Ízesítjük sóval, szerecsendióval, reszelt gyömbérrel. Hozzáadjuk a tejet és a vajat, majd krémesre törjük krumplinyomó segítségével.

Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, belereszeljük a fokhagymát, és amikor már érezni az illatát mehet rá a spenót, és egy kis só. Készre dinszteljük.

A lazacról leszedjük a bőrét, majd kétfelé vágjuk. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. 
Egy másik tálba összekeverjük a mézet a pirospaprikával és a citrom levével, majd beleforgatjuk a lazacokat.
Egy serpenyőbe felmelegítjük a vajat, majd oldalanként 3-3 perc aladt megsütjük benne a lazacfiléket.


További jó kulinárkodást!

Megjegyzések