A legédesebb krumplinudli - Édesburgonyás gnocchi shiitake gombás mártással
Egy ideje már tengődött a kamrába pár hízott édesburgonya, úgy voltam vele, hogy mostmár kéne velük valamit kezdeni, mert még félő, ha sokáig tartogatom őket még kimásznak a kamrából.
Addíg agyaltam, míg ki nem kötöttem a gnocchinál, úgy is mostanában gyúros kedvemben vagyok, hát legyen, gyúrok egy kis nudlit.
A mártás az hasonlóképp született, keress és találj!… a hűtőben volt egy kis tejszín, és az egyik kedvenc gomba fajtámból egy kevés. Ezekből, a dióféle rögtönözz mód beüzemelésével, lett egy könnyed kis mártás ami harmonizál a pihe puha gnocchival.
Tipp: Ennek a tésztának a felét érdemes megformálva lefagyasztani, mivel eléggé nagy adag, így bármikor előkaphatjuk, ha bajbakerülnénk akár egy villámlátogatás során.
Hozzávalók:
1 kg hámozott édesburgonya
0,5 kg hámozott hagyományos burgonya
1 tk só
1/2 tk frissen őrölt bors
5 ek reszelt parmezán
1 tojás, plusz 1 sárgája
2 ek méz
510 gr finomliszt
Mártás:
300 gr shiitake gomba
30 gr vaj
1 gerezd fokhagyma
só
frissen őrölt bors
1 tk szárított kakukkfű
500 ml tejszín
Elkészítés:
A kétfajta burgonyát megfőzzük, leszűrjük, majd pürésítjük.
A tört burgonyához hozzáadjuk az elkevert tojásokat, mézet, parmezánt, sót és borsot. Összedolgozzuk, majd mehet bele a liszt. Addíg dolgozunk a tésztán, még puha de egyben rugalmas masszát nem kapunk.
Lisztezett munkafelületen hosszú, ujjnyi vastag nudlikat hengerkélünk belőlük, majd 1-1,5 cm vastag kis szeleteket vágunk a hengerekből. Ezeket vagy egy villával megnyomjuk, így inkább kocka formájú lesz a gnocchi, vagy a kezünkkel megformálva kis nudlikat formálunk belőlük.
Lobogó sós vízbe kifőzzük, majd mikor a víz tetejére gyűlnek leszűrjük és hideg vízbe átmossuk a gnocchikat.
(Egy kevés olvasztott vajat használva nem ragadnak össze a nudlik.)
A mártáshoz a vajat egy serpenyőben felhevítjük, és hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott gombát.
Amikor már szépen összeestek, mehet rá a zúzott fokhagyma, só, bors, kakukkfű, és a legvégén a tejszín.
Ahogy elkezd forrni már le is vehetjük a tűzről és mehet a gnocchira.
Reszelt parmezánt és egy kis aprított petrezselymet kínálunk mellé.
További jó kulinárkodást!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése