Édesburgonyás gnocchi shiitake gombás mártással

A legédesebb krumplinudli - Édesburgonyás gnocchi shiitake gombás mártással




Egy ideje már tengődött a kamrába pár hízott édesburgonya, úgy voltam vele, hogy mostmár kéne velük valamit kezdeni, mert még félő, ha sokáig tartogatom őket még kimásznak a kamrából.
Addíg agyaltam, míg ki nem kötöttem a gnocchinál, úgy is mostanában gyúros kedvemben vagyok, hát legyen, gyúrok egy kis nudlit.

A mártás az hasonlóképp született, keress és találj!… a hűtőben volt egy kis tejszín, és az egyik kedvenc gomba fajtámból egy kevés. Ezekből, a dióféle rögtönözz mód beüzemelésével, lett egy könnyed kis mártás ami harmonizál a pihe puha gnocchival.

Tipp: Ennek a tésztának a felét érdemes megformálva lefagyasztani, mivel eléggé nagy adag, így bármikor előkaphatjuk, ha bajbakerülnénk akár egy villámlátogatás során.





Hozzávalók:

1 kg hámozott édesburgonya 

0,5 kg hámozott hagyományos burgonya 

1 tk só

1/2 tk frissen őrölt bors

5 ek reszelt parmezán

1 tojás, plusz 1 sárgája

2 ek méz

510 gr finomliszt


Mártás:

300 gr shiitake gomba

30 gr vaj

1 gerezd fokhagyma

só 

frissen őrölt bors

1 tk szárított kakukkfű

500 ml tejszín


Elkészítés:

A kétfajta burgonyát megfőzzük, leszűrjük, majd pürésítjük.

A tört burgonyához hozzáadjuk az elkevert tojásokat, mézet, parmezánt, sót és borsot. Összedolgozzuk, majd mehet bele a liszt. Addíg dolgozunk a tésztán, még puha de egyben rugalmas masszát nem kapunk. 

Lisztezett munkafelületen hosszú, ujjnyi vastag nudlikat hengerkélünk belőlük, majd 1-1,5 cm vastag kis szeleteket vágunk a hengerekből. Ezeket vagy egy villával megnyomjuk, így inkább kocka formájú lesz a gnocchi, vagy a kezünkkel megformálva kis nudlikat formálunk belőlük.

Lobogó sós vízbe kifőzzük, majd mikor a víz tetejére gyűlnek leszűrjük és hideg vízbe átmossuk a gnocchikat.

(Egy kevés olvasztott vajat használva nem ragadnak össze a nudlik.)

A mártáshoz a vajat egy serpenyőben felhevítjük, és hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott gombát. 
Amikor már szépen összeestek, mehet rá a zúzott fokhagyma, só, bors, kakukkfű, és a legvégén a tejszín. 
Ahogy elkezd forrni már le is vehetjük a tűzről és mehet a gnocchira.

Reszelt parmezánt és egy kis aprított petrezselymet kínálunk mellé.


További jó kulinárkodást!



Megjegyzések