Pelmenyi

Az oroszok töltött tésztája - Pelmenyi


Pelmenyi


A pelmenyi nem összekeverendő az olaszok által nagyon kedvelt tortellinivel. Hasonló a kinézet, de egy teljesen eltérő ízvilágú e kettő. Ennek ellenére még így is azt mondom, hogy aki szereti az egyiket biztos ízleni fog a másik is neki, hisz mind a kettő egy igazi tömör gyönyör finomság.

Pelmenyi ezer arca: A kifőtt pelmenyiket mindenki a saját szája ízére ízesítheti akár ecettel meglocsolva és pirospaprikával megszórva, vagy egy kis tejfölt mustárt mellé kanalazva, de petrezselymesen vagy kaprosan is ínycsiklandozó lehet. 
Vállalkozó szelleműek pedig kedvükre kísérletezhetnek még további finomságok hozzáadásával.

Jó tanácsként javaslom, hogy érdemes nagyobb adagot készíteni és lefagyasztani mert nem egy húsz perces mutatvány megtölteni a húsos batyukat, de időt nyerhetünk azzal, ha valami gyors kajára vágyunk, és az előre elkészített pelmenyiket csak kikapjuk a fagyóból, kifőzzük és tálalhatjuk is. Úgyhogy fagyasztót leűríteni, pelmenyiket betölteni, és indulhat is egy jó orosz lakoma.


Hozzávalók:

350 gr liszt

120-150 ml víz

1 tojás

1 tk só

töltelék:

250 gr darált marha- / sertéshús

1 kisebb vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma


bors


tálaláshoz:

5 ek olvasztott vaj


  • ízlés szerint ki mit szeret: ecet, kapor, petrezselyem, pirospaprika, tejföl,mustár stb.


Elkészítés:


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk majd pihentetjük, míg elkészül a töltelék.

A hagymát, fokhagymát felaprítjuk. Én aprítógépet hasznátam, így nem lesznek nagyobb darabok a töltelékben. Hozzákeverjük a húshoz a hagymákat, majd sózzuk, borsozzuk.

A tésztát 2 mm vastagra nyújtjuk, majd kisebb pogácsaszaggatóval, vagy pohárral kiszaggatjuk.
Mindegyik kör közepére teszünk egy csapott teáskanálnyi tölteléket.




Majd félbehajtjuk a köröket, lenyomkodva a szélüket nehogy kifolyjon a töltelék.




Utolsó mozzanatként pedig összecsípjük a szélüket, megadva a tésztának a jellegzetes pelmenyi formát.




Lobogó sós vízben kifőzzük. Akkor jók ha már feljönnek a víz felszínére. 

A vajat megolvasszuk és a leszűrt pelmenyikhez keverjük, így nem ragadnak majd össze.

Tálalásnál pedig mindenki kedvére ízesítheti tovább a kis húsos batyukat.


További jó kulinárkodást!

Megjegyzések