Kasespatzle

Egy jó síelés, majd egy jó evés - Kasespatzle, azaz az osztrákok híres sajtos nokedlije


Kasespatzle


Amikor leesik az első hó, van akinek egyből a síelés jut az eszébe, de van akinek pedig a hütték finom kínálata. Én természetesen az utóbbi vagyok.
Nem mondom, hogy a síelés szó hallatán már egyből az ételekre asszociálok, de azért egyből beindul a nyáltermelés amikor eszembe jut egy jófajta kasespatzle, vagy egy finom melengető gőzgombóc.

Azzal a jó hírrel tudok szolgálni, hogy bizony nem kell ám várni a síelésig, mivel otthon is könnyedén elkészíthetőek ezek a finomságok, úgyhogy akár egy jó kis szánkózás vagy hóemberépítés után kipróbálni kötelező! :)


Kasespatzle



Hozzávalók:

50 dkg liszt

2 dl szódavíz (vagy sör)

1 dl tej

4 tojás


bors

olaj

40 dkg sajt ( karakteres ízvilágút válasszunk pl.: ementáli)

10 dkg vaj

2 fej vöröshagyma

1 csokor petrzselyem

10 dkg bacon


Elkészítés:

A hagymát felkarikázzuk, majd egy kevés olajon lassú tűzön elkezdjük karamellizálni. Akkor jó ha már aranyszínt kap, ekkor sózzuk, majd félrerakjuk.

A bacont felcsíkozzuk majd lepirítjuk.

A lisztből, szódavízből, tejből és tojásokból egy kevés só hozzáadásával nokedli tésztát készítünk. Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk azokat, majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük a kifőtt nokedliket.

A sajtot lereszeljük. Egy serpenyőben vajat olvasztunk, amihez hozzáadjuk a nokedlit és a sajtot, amit jól elkeverünk egymással.

Azon melegében fogyasszuk, karamellizát hagymával, sült baconnel és egy kevés friss aprított petrezselyemmel a tetején!


További jó kulinárkodást!

Megjegyzések