Egy jó síelés, majd egy jó evés - Kasespatzle, azaz az osztrákok híres sajtos nokedlije
![]() |
Kasespatzle |
Amikor leesik az első hó, van akinek egyből a síelés jut az eszébe, de van akinek pedig a hütték finom kínálata. Én természetesen az utóbbi vagyok.
Nem mondom, hogy a síelés szó hallatán már egyből az ételekre asszociálok, de azért egyből beindul a nyáltermelés amikor eszembe jut egy jófajta kasespatzle, vagy egy finom melengető gőzgombóc.
Azzal a jó hírrel tudok szolgálni, hogy bizony nem kell ám várni a síelésig, mivel otthon is könnyedén elkészíthetőek ezek a finomságok, úgyhogy akár egy jó kis szánkózás vagy hóemberépítés után kipróbálni kötelező! :)
![]() |
Kasespatzle |
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dl szódavíz (vagy sör)
1 dl tej
4 tojás
só
bors
olaj
40 dkg sajt ( karakteres ízvilágút válasszunk pl.: ementáli)
10 dkg vaj
2 fej vöröshagyma
1 csokor petrzselyem
10 dkg bacon
Elkészítés:
A hagymát felkarikázzuk, majd egy kevés olajon lassú tűzön elkezdjük karamellizálni. Akkor jó ha már aranyszínt kap, ekkor sózzuk, majd félrerakjuk.
A bacont felcsíkozzuk majd lepirítjuk.
A lisztből, szódavízből, tejből és tojásokból egy kevés só hozzáadásával nokedli tésztát készítünk. Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk azokat, majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük a kifőtt nokedliket.
A sajtot lereszeljük. Egy serpenyőben vajat olvasztunk, amihez hozzáadjuk a nokedlit és a sajtot, amit jól elkeverünk egymással.
Azon melegében fogyasszuk, karamellizát hagymával, sült baconnel és egy kevés friss aprított petrezselyemmel a tetején!
További jó kulinárkodást!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése