Egy (k)rémesen finom kalács - Almás-mascarponés kalács
![]() |
Almás-mascarponés kalács |
Egy finom babgulyás mellé kijár valami finomság, és ennek a célnak elget tesz, ez az egyaránt tartalmas kalács, ami finom édes töltelékével kompenzálja a leves sósságát.
Természetesen egymagában is megállja a helyét, mi még reggelire is pusztítjuk ott ahol érjük.
![]() |
Almás-mascarponés kalács |
![]() |
Almás-mascarponés kalács |
Hozzávalók:
30 dkg liszt
2 dkg cukor
4 dkg vaj
1 dl langyos tej
1 tojás sárgája
1 tasak szárított élesztő (7g)
töltelékhez:
120 gr mascarpone
2 db alma
1 citrom
10 dkg cukor
3 dkg liszt
0,5 tk őrölt fahéj
2 csipet őrölt szerecsendió
+ 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálban összegyúrjuk, majd lefedve a hűtőben hagyjuk pihenni kb. két órán keresztül.
Az almát kicsumázzuk, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Összekeverjük a liszttel, cukorral, a fűszerekkel és a citrom reszelt héjjával. Az egészhez a citrom felének levét hozzáfacsarjuk, és jól elkeverjük.
A tésztát kinyútjuk kb. 25x30 cm-es téglalappá, majd az egyik felét megkenjük a krémsajttal. Erre halmozzuk az almás keveréket.
A téglalap másik felét 12 egyenlő részre osztjuk, majd négy darab hármas fonást készítünk ezekből a “tésztaszalagokból” ( lásd a képen).
![]() |
Almás-mascarponés kalács |
Ezt követően az almás rész felől hajtva, felsodorjuk a kalácsot, úgy hogy a tetejére kerüljenek a fonatok, majd kör alakba behajtjuk és sütőpapírral borított tepsire rakjuk. Lekenjük a tetejét tojással, majd további 30 percig pihentetjük.
![]() |
Almás-mascarponés kalács |
170 fokon 40-45 percig sütjük. Akkor jó, ha már az alja és a teteje is egyaránt szépen átsül, aranybarna szint kap.
További jó kulinárkodást!
Nagyon jó ez a recept! Könnyű elkészíteni és elképesztően finom. Köszi! :)
VálaszTörlés