Borscs

Egy belevaló céklaleves - azaz a Borscs


Borscs

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy azok közé tartozom akik megkóstolhattak egy finom autentikusan készült céklalevest.

Amikor először meghallottam, hogy a levesbe kerül a cékla, egyből előjött az emberekben, és így bennem is kódolt előítélet, miszerint fúúú, hát ez elég furi lehet… Egészen addíg, még meg nem kóstoltam!!

Egy nagyon belevaló levessel kötöttem barátságot abban a pillanatban ahogy megízleltem. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Félre az előítéletekkel miszerint mit keres egy levesbe cékla!Kezdődjék, először a kezek, majd a belek rózsaszínné tétele a finom borscsnak hála! :)


Borscs

Hozzávalók:

3 cékla

200 gr fehér káposzta

2 db fehérrépa

3 db sárgarépa

2 db krumpli

500 gr sertéscomb

4 babérlevél

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma


bors

olaj

1 tk cukor

70 gr sűrített paradicsom

1/2 citrom leve


Tálaláshoz:

Tejföl

Friss kapor

Kenyér


Elkészítés:

A húst felkockázzuk majd a vörös- és fokhagymával, babérlevéllel, egy kevés sóval, és őrölt borssal feltesszük főzni. 

A zöldségeket megpucoljuk, majd a krumpli kívételével julienne-re vágjuk. A krumplikat kockázzuk.

Az felcsíkozott céklát, káposztát és répákat egy kevés olajon pirítani kezdjük, majd adunk hozzá cukrot, a citrom levét, illetve a paradicsompürét. Hozzáadunk egy kevés vizet, és lefedve pároljuk.

Körülbelül egy tíz perc elteltével a zöldségeket a lével együtt átöntjük a húsos lábasba. Ekkor mehet bele a kockázott krumpli.
Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a hozzávalókat, majd készre főzzük a levest.

Tejföllel aprított kaporral, kenyérrel tunkolva fogyasszuk! 


További jó kulinárkodást!


Megjegyzések