Egy belevaló céklaleves - azaz a Borscs
![]() |
Borscs |
Szerencsésnek mondhatom magam, hogy azok közé tartozom akik megkóstolhattak egy finom autentikusan készült céklalevest.
Amikor először meghallottam, hogy a levesbe kerül a cékla, egyből előjött az emberekben, és így bennem is kódolt előítélet, miszerint fúúú, hát ez elég furi lehet… Egészen addíg, még meg nem kóstoltam!!
Egy nagyon belevaló levessel kötöttem barátságot abban a pillanatban ahogy megízleltem. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Félre az előítéletekkel miszerint mit keres egy levesbe cékla!Kezdődjék, először a kezek, majd a belek rózsaszínné tétele a finom borscsnak hála! :)
![]() |
Borscs |
Hozzávalók:
3 cékla
200 gr fehér káposzta
2 db fehérrépa
3 db sárgarépa
2 db krumpli
500 gr sertéscomb
4 babérlevél
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só
bors
olaj
1 tk cukor
70 gr sűrített paradicsom
1/2 citrom leve
Tálaláshoz:
Tejföl
Friss kapor
Kenyér
Elkészítés:
A húst felkockázzuk majd a vörös- és fokhagymával, babérlevéllel, egy kevés sóval, és őrölt borssal feltesszük főzni.
A zöldségeket megpucoljuk, majd a krumpli kívételével julienne-re vágjuk. A krumplikat kockázzuk.
Az felcsíkozott céklát, káposztát és répákat egy kevés olajon pirítani kezdjük, majd adunk hozzá cukrot, a citrom levét, illetve a paradicsompürét. Hozzáadunk egy kevés vizet, és lefedve pároljuk.
Körülbelül egy tíz perc elteltével a zöldségeket a lével együtt átöntjük a húsos lábasba. Ekkor mehet bele a kockázott krumpli.
Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a hozzávalókat, majd készre főzzük a levest.
Tejföllel aprított kaporral, kenyérrel tunkolva fogyasszuk!
További jó kulinárkodást!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése