Egy falatnyi karneváli hangulat - Frittole, azaz mediterrán fánkok Velencéből
![]() |
Frittole |
![]() |
Frittole |
Karnevál? Akkor természetesen Velence! Elhoztam egy fantasztikus olasz, és azon belül is, egy velencei fánkot, a Frittole-t. Ami mediterrán hozzávalóinak köszönhetően, egy új teret mutat a fánkok világába.
Nem épp a legdiétásabb sütemény, de egy évben egyszer van csak farsang, talán ilyenkor belefér egy kis bűnözés. Ezért a fánkért pedig megéri. Ugyanis a mazsolának és a fenyőmagnak köszönhetően egy teljesen új ízvilág tárul elénk.
A téli hidegbe a nyarat várva, elmajszolva egy frittole-t egyből Olaszországba csöppenünk, ha csak egy fánk megevése erejéig is.
Tehát aki idén beújjítaná a jól megszokott szalagos fánkját, vagy csak egy könnyed fánk puffancsra várna, akkor elkészíteni kötelező! :)
![]() |
Frittole |
Hozzávalók:
70 gr mazsola
30 ml grappa / vagy rum / vagy Marsala
250 gr liszt
60 gr cukor
1 vaníliás cukor
1 csipet só
1 tojás
1 narancs reszelet héja
30 gr fenyőmag
25 gr élesztő
2 dl tej
olaj a sütéshez
porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A langyos tejbe felfuttatjuk az élesztőt egy evőkanálnyi cukor hozzáadásával.
A mazsolát a grappába beáztatjuk.
A liszthez hozzákeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, sót, tojást, és a reszelt narancshéjat.
Ezt követően mehet bele a tejes élesztő.
Csomómentesre keverjük a masszát, majd eldolgozzuk a tésztában a fenyőmagot, és a lecsöpögtetett mazsolát.
Egy órát kelesztjük a tésztát, majd bő olajba szaggatjuk egy kanál segítségével. Végül aranybarnára sütjük mindkét oldalukat.
A felesleges olajat felitatjuk a fánkokról, és porcukorral megszórva tálaljuk.
További jó kulinárkodást.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése