Frittole

Egy falatnyi karneváli hangulat - Frittole, azaz mediterrán fánkok Velencéből

Frittole

Frittole


Karnevál? Akkor természetesen Velence! Elhoztam egy fantasztikus olasz, és azon belül is, egy velencei fánkot, a Frittole-t. Ami mediterrán hozzávalóinak köszönhetően, egy új teret mutat a fánkok világába.

Nem épp a legdiétásabb sütemény, de egy évben egyszer van csak farsang, talán ilyenkor belefér egy kis bűnözés. Ezért a fánkért pedig megéri. Ugyanis a mazsolának és a fenyőmagnak köszönhetően egy teljesen új ízvilág tárul elénk.

A téli hidegbe a nyarat várva, elmajszolva egy frittole-t egyből Olaszországba csöppenünk, ha csak egy fánk megevése erejéig is.

Tehát aki idén beújjítaná a jól megszokott szalagos fánkját, vagy csak egy könnyed fánk puffancsra várna, akkor elkészíteni kötelező! :)

Frittole


Hozzávalók:

70 gr mazsola

30 ml grappa / vagy rum / vagy Marsala

250 gr liszt

60 gr cukor

1 vaníliás cukor

1 csipet só

1 tojás

1 narancs reszelet héja

30 gr fenyőmag

25 gr élesztő

2 dl tej


olaj a sütéshez

porcukor a szóráshoz



Elkészítés:

A langyos tejbe felfuttatjuk az élesztőt egy evőkanálnyi cukor hozzáadásával.

A mazsolát a grappába beáztatjuk.

A liszthez hozzákeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, sót, tojást, és a reszelt narancshéjat.

Ezt követően mehet bele a tejes élesztő.

Csomómentesre keverjük a masszát, majd eldolgozzuk a tésztában a fenyőmagot, és a lecsöpögtetett mazsolát.

Egy órát kelesztjük a tésztát, majd bő olajba szaggatjuk egy kanál segítségével. Végül aranybarnára sütjük mindkét oldalukat.

A felesleges olajat felitatjuk a fánkokról, és porcukorral megszórva tálaljuk.


További jó kulinárkodást.



Megjegyzések