Császármorzsa

A morzsák császára, a császárok morzsája - Császármorzsa

Császármorzsa

A bécsi konyha leghíresebb édessége legfőképp a téli síeléses időszakban hódít világszerte. Ám úgy gondolom, hogy az év bármely szakában, (legalább is nálunk) megállja a helyét, úgyhogy nincs kifogás, elkészíteni kötelező! :)

Ami nagyon passzol hozzá egy jó alma, vagy kajszi dzsem. Persze csak házi!

Császármorzsa

Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt

4 dl tej

10 dkg cukor

10 dkg vaj

4 db tojás

1 csomag vaníliás cukor

1 citrom resszelt héja

csipet só

1 marék mazsola (elhagyható)

Elkészítés:

A tejet a liszttel csomómentesre keverjük. A vaj felét megolvasztjuk, majd a lisztes keverékhez adjuk. Belereszelünk egy citrom héját.

A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd a masszához forgatjuk.

A tojások fehérjét egy csipet sóval és a vaníliás cukorral egy másik tálban kemény habbá verjük. Óvatosan a lisztes tésztába beledolgozzuk, ügyelve, hogy ne törjük szét nagyon a habot.

Aki mazsolával szereti, az ilyenkor adhatja hozzá azokat.

Egy magasfalú, nagy serpenyőben a maradék vajat megolvasztjuk, majd beleöntjük a masszát.
Közepes lángon, úgy “pirítjuk”, hogy közben a fakanállal darabokra szaggatjuk a tésztát.

Lekvárt kínálunk mellé.


További jó kulinárkodást!

Megjegyzések