Tökéletes tunkoló egy spárga számára - Baconnaise, citromos spárgával
Minap egy gastropubba megkóstoltam a méltán hírhedt baconnaiset, ami nem más mint majonéz és pirított bacon egyvelege.
Amilyen egyszerűen hagzik az étel, olyannyira ízletes is.
Egyből jött egy vezérhangya, hogy ezt nekem is meg kell csinálnom, de valami mást kínálva mellé, mint steakburgonya, vagy hamburger.
Egy kicsit emelve a baconnaise egyszerűségét, egy igazán előkelő társat házasítottam mellé a spárga személyében. Így születve meg, ez a vagány előétel, vagy csak egy laza tunkolós vacsi.
Hozzávalók:
1 csomag zöld spárga
150 gr kockázott bacon
1 ek cukor + 1 púpos tk cukor a bacon pirításához
300 gr majonéz
1/2 citrom leve
só
bors
Amennyiben házi majonéz mellett döntünk:
4 tojássárgája
1/2 tk só
1 púpos tk porcukor
3 tk citromlé
2 tk mustár
400 ml étolaj
1 tk hideg víz
Elkészítés:
A spárgák talp részeit visszavágjuk, megmossuk majd sós, cukros (egy evőkanálnyi cukor) gyöngyöző vízbe kb. 9 perc alatt megfőzzük.
A tűről levéve jéghideg vízzel leöblítjük, majd facsarunk rá egy kevés citromlevet.
A baconnaisehez a kockázott bacont egy teáskanálnyi cukor kiséretében megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd elkeverjük a majonézzel.
Házi majonéz:
A tojások sárgájához hozzáadjuk a porcukrot, sót, mustárt és addíg keverjük még homogén, enyhén habos nem lesz.
Ezt követően LASSAN, APRÁNKÉNT folyamatos keverés mellett csorgatjuk hozzá az olajat. Néha érdemes szakaszokat hagyni amikor csak önmagába keverjük az egésszet.
Akkor lesz jó a végeredmény, ha már a tojások felvették az olajat, és puding szerű állagot kapunk.
Ekkor mehet bele a citromlé és a hidegvíz. Még egy keverés és már kész is az igazi házi majonéz. :)
További jó kulinárkodást!
![]() |
Baconnaise |
Minap egy gastropubba megkóstoltam a méltán hírhedt baconnaiset, ami nem más mint majonéz és pirított bacon egyvelege.
Amilyen egyszerűen hagzik az étel, olyannyira ízletes is.
Egyből jött egy vezérhangya, hogy ezt nekem is meg kell csinálnom, de valami mást kínálva mellé, mint steakburgonya, vagy hamburger.
Egy kicsit emelve a baconnaise egyszerűségét, egy igazán előkelő társat házasítottam mellé a spárga személyében. Így születve meg, ez a vagány előétel, vagy csak egy laza tunkolós vacsi.
![]() |
Baconnaise |
Hozzávalók:
1 csomag zöld spárga
150 gr kockázott bacon
1 ek cukor + 1 púpos tk cukor a bacon pirításához
300 gr majonéz
1/2 citrom leve
só
bors
Amennyiben házi majonéz mellett döntünk:
4 tojássárgája
1/2 tk só
1 púpos tk porcukor
3 tk citromlé
2 tk mustár
400 ml étolaj
1 tk hideg víz
Elkészítés:
A spárgák talp részeit visszavágjuk, megmossuk majd sós, cukros (egy evőkanálnyi cukor) gyöngyöző vízbe kb. 9 perc alatt megfőzzük.
A tűről levéve jéghideg vízzel leöblítjük, majd facsarunk rá egy kevés citromlevet.
A baconnaisehez a kockázott bacont egy teáskanálnyi cukor kiséretében megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd elkeverjük a majonézzel.
Házi majonéz:
A tojások sárgájához hozzáadjuk a porcukrot, sót, mustárt és addíg keverjük még homogén, enyhén habos nem lesz.
Ezt követően LASSAN, APRÁNKÉNT folyamatos keverés mellett csorgatjuk hozzá az olajat. Néha érdemes szakaszokat hagyni amikor csak önmagába keverjük az egésszet.
Akkor lesz jó a végeredmény, ha már a tojások felvették az olajat, és puding szerű állagot kapunk.
Ekkor mehet bele a citromlé és a hidegvíz. Még egy keverés és már kész is az igazi házi majonéz. :)
További jó kulinárkodást!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése