Amikor az ezeregyéjszaka meséi helyett ezeregylevél lopja magát a szívünkbe - Csokis-Epres Mille-feuille
![]() |
Csokis-epres Mille-feuille |
Már régóta rajta volt az elkészítendők listáján ez a méltán híres francia desszert, de valami oknál fogva váratott magára egésszen mostanáig. Talán a megkapó külalakja miatt bonyolultnak tünt az elkészítése…de hamar rájöttem, hogy egy igazi gyors desszertől van szó tulajdonképpen.
Szóval senki se feszüljön rá, hisz ezerlevélnyi siker várat magára!
![]() |
Csokis-epres Mille-feuille |
Hozzávalók (10 db-hoz):
2 cs készre nyújtott leveles tészta
2 ek porcukor
krémhez:
3 dl tej
3 tojás sárgája
50 gr kristálycukor
1 cs Bourbon vanílíás cukor
20 gr liszt
20 gr étkezési keményítő
2 púpos ek holland kakaópor
200 ml tejszín
10 db nagyobb eper
Elkészítés:
Egy csomag leveles tésztát kihajtunk, és egy 7 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval 15 db kört vágunk ki a tésztából.
Egy sütőpapírral kibélelt tepsire rendezzük ezeket, majd porcukrot szitálunk rájuk. Lefedjük a tetejüket is egy sütőpapírral, majd egy akkora tepsit rakunk nehezékként rájuk, hogy mindegyik tésztakorong fedve legyen. Így nem tudnak majd megpuffadni sütésnél.
Kétszáz fokon tíz percig, majd a felső tepsit elvéve további öt-nyolc percig sütjük. Figyeljünk, mert nagyon hamar megéghet.
A másik csomag leveles tésztával is ugyan így járunk el.
A tésztákat betöltés elött kihűtjük.
A krémhez a tojások sárgáját a kristály és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Ebbe szitáljuk majd bele a lisztet, kakaóport, és a keményítőt. Csomómentesre keverjük.
A tejet egy lábasban felforraljuk. A forró tejből először egy szedőkanálnyit csomómentesre keverünk a lisztes keverékkel. Miután kikevertük, megint adunk hozzá egy keveset, ügyelve arra, hogy ne csapódjon ki a tojás. Amikor már az összes tejet elkevertük, visszamehet a massza a lábasba, és folyamatos keverés mellett puding állagúra főzzük.
Kihűtjük a krémet.
A hideg tejszínt kemény habbá verjük, majd finoman apránként csomómentesre keverjük a kakaós krémmel.
Végezetül habzsákba töltjük és egy tésztakorongra krémpöttyöket rakunk körbe, és középre. A krémpöttyök között hagyunk hézagot, amit apróra vágott eperdarabbal töltünk ki. Erre megy a következő tésztakorong, teli krémmel, és eperrel, majd a teteje, amit porcukorral hintünk meg.
Ezt a folyamatot még kilencszer elkövetjük, hogy meglegyen mind a tíz krémes mille-feuille.
Kihűtve tálaljuk.
További jó kulinárkodást!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése