Csokis-Epres Mille-feuille

Amikor az ezeregyéjszaka meséi helyett ezeregylevél lopja magát a szívünkbe - Csokis-Epres Mille-feuille

Csokis-epres Mille-feuille

Már régóta rajta volt az elkészítendők listáján ez a méltán híres francia desszert, de valami oknál fogva váratott magára egésszen mostanáig. Talán a megkapó külalakja miatt bonyolultnak tünt az elkészítése…de hamar rájöttem, hogy egy igazi gyors desszertől van szó tulajdonképpen.

Szóval senki se feszüljön rá, hisz ezerlevélnyi siker várat magára!

Csokis-epres Mille-feuille

Hozzávalók (10 db-hoz):

2 cs készre nyújtott leveles tészta

2 ek porcukor


krémhez:

3 dl tej

3 tojás sárgája

50 gr kristálycukor

1 cs Bourbon vanílíás cukor

20 gr liszt

20 gr étkezési keményítő

2 púpos ek holland kakaópor

200 ml tejszín

10 db nagyobb eper


Elkészítés:

Egy csomag leveles tésztát kihajtunk,  és egy 7 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval 15 db kört vágunk ki a tésztából.

Egy sütőpapírral kibélelt tepsire rendezzük ezeket, majd porcukrot szitálunk rájuk. Lefedjük a tetejüket is egy sütőpapírral, majd egy akkora tepsit rakunk nehezékként rájuk, hogy mindegyik tésztakorong fedve legyen. Így nem tudnak majd megpuffadni sütésnél.

Kétszáz fokon tíz percig, majd a felső tepsit elvéve további öt-nyolc percig sütjük. Figyeljünk, mert  nagyon hamar megéghet.

A másik csomag leveles tésztával is ugyan így járunk el.

A tésztákat betöltés elött kihűtjük.

A krémhez a tojások sárgáját a kristály és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Ebbe szitáljuk majd bele a lisztet, kakaóport, és a keményítőt. Csomómentesre keverjük.

A tejet egy lábasban felforraljuk. A forró tejből először egy szedőkanálnyit csomómentesre keverünk a lisztes keverékkel. Miután kikevertük, megint adunk hozzá egy keveset, ügyelve arra, hogy ne csapódjon ki a tojás. Amikor már az összes tejet elkevertük, visszamehet a massza a lábasba, és folyamatos keverés mellett puding állagúra főzzük. 
Kihűtjük a krémet.

A hideg tejszínt kemény habbá verjük, majd finoman apránként csomómentesre keverjük a kakaós krémmel. 
Végezetül habzsákba töltjük és egy tésztakorongra krémpöttyöket rakunk körbe, és középre. A krémpöttyök között hagyunk hézagot, amit apróra vágott eperdarabbal töltünk ki. Erre megy a következő tésztakorong, teli krémmel, és eperrel, majd a teteje, amit porcukorral hintünk meg.
Ezt a folyamatot még kilencszer elkövetjük, hogy meglegyen mind a tíz krémes mille-feuille.

Kihűtve tálaljuk.

További jó kulinárkodást!




Megjegyzések