Sárgaborsó főzelék karamellizált hagymával

Retró ízek, új csavarral I. - Sárgaborsó főzelék karamellizált hagymával



Sárgaborsó főzelék karamellizált hagymával

A régi ízek igazi nosztalgikus hangulatot tudnak teremteni. 
Ez a főzelék is az általános iskolai menzára repít vissza...bár ott nem épp ezt a fajta ízvilágot kreállták a konyhás nénik, de mégis egy röpke bevillanásra, a sorban állva érzem magam, egy tál főzelékre várva. :)

Sárgaborsó főzelék karamellizált hagymával


Hozzávalók:


50 dkg sáraborsó

4-5 gerezd fokhagyma

1 babérlevél


bors

kis darab csípős kolbász

400 gr füstölt comb

olaj

liszt

pirospaprika

330gr tejföl (ennek egy része a tálaláshoz)


Karamellizált hagymához:

3 közepes fej vöröshagyma

2 ek. cukor

2 ek.vörösborecet

olaj


A sárgaborsót egy lábasban felrakjuk főzni,a babérlevéllel. Amikor már félig megfőtt mellérakjuk a kolbász darabot és a füstölt combot. Készre főzzük, majd félretesszük  azokat. Nem baj ha kissé szétfő.

A rántáshoz az olajon lepirítjuk a lisztet, a zúzott fokhagymákkal. Egy kevés pirospaprikával ízesítjük. Elkeverünk benne három evőkanálnyi tejfölt, felöntjük egy kis vízzel és csomómentesre dolgozzuk. 
Hozzáöntjük a borsókhoz a rántást és sűrűsödésig keverjük, majd hagyjuk egyet rottyani.

A karamellizált hagymához a hagymát felkarikázzuk, és olajon üvegesre fonnyasszuk míg el nem kezd pirulni. Amikor már a benne lévő természetes cukor is kezd karamellizálódni, hozzáadjuk a cukrot és egy pár perc eltetltével a vörösborecetet.

Tálalásnál a szálakra szedett főtt-füstölt combbal, egy kevés tejföllel, karamellizált hagymával és egy kevés aprított petrezselymemmel tálaljuk.

További jó kulinárkodást!

Megjegyzések