Retró ízek, új csavarral I. - Sárgaborsó főzelék karamellizált hagymával
A régi ízek igazi nosztalgikus hangulatot tudnak teremteni.
Ez a főzelék is az általános iskolai menzára repít vissza...bár ott nem épp ezt a fajta ízvilágot kreállták a konyhás nénik, de mégis egy röpke bevillanásra, a sorban állva érzem magam, egy tál főzelékre várva. :)
Hozzávalók:
További jó kulinárkodást!
![]() |
Sárgaborsó főzelék karamellizált hagymával |
A régi ízek igazi nosztalgikus hangulatot tudnak teremteni.
Ez a főzelék is az általános iskolai menzára repít vissza...bár ott nem épp ezt a fajta ízvilágot kreállták a konyhás nénik, de mégis egy röpke bevillanásra, a sorban állva érzem magam, egy tál főzelékre várva. :)
![]() |
Sárgaborsó főzelék karamellizált hagymával |
Hozzávalók:
50 dkg sáraborsó
4-5 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
só
bors
kis darab csípős kolbász
400 gr füstölt comb
olaj
liszt
pirospaprika
330gr tejföl (ennek egy része a tálaláshoz)
Karamellizált hagymához:
3 közepes fej vöröshagyma
2 ek. cukor
2 ek.vörösborecet
olaj
A sárgaborsót egy lábasban felrakjuk főzni,a babérlevéllel. Amikor már félig megfőtt mellérakjuk a kolbász darabot és a füstölt combot. Készre főzzük, majd félretesszük azokat. Nem baj ha kissé szétfő.
A rántáshoz az olajon lepirítjuk a lisztet, a zúzott fokhagymákkal. Egy kevés pirospaprikával ízesítjük. Elkeverünk benne három evőkanálnyi tejfölt, felöntjük egy kis vízzel és csomómentesre dolgozzuk.
Hozzáöntjük a borsókhoz a rántást és sűrűsödésig keverjük, majd hagyjuk egyet rottyani.
A karamellizált hagymához a hagymát felkarikázzuk, és olajon üvegesre fonnyasszuk míg el nem kezd pirulni. Amikor már a benne lévő természetes cukor is kezd karamellizálódni, hozzáadjuk a cukrot és egy pár perc eltetltével a vörösborecetet.
Tálalásnál a szálakra szedett főtt-füstölt combbal, egy kevés tejföllel, karamellizált hagymával és egy kevés aprított petrezselymemmel tálaljuk.
További jó kulinárkodást!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése