Ünnepi desszert - Csokis-tejszínes Choux
A világ bármely táján járunk, egyes receptek kisebb változtatásokkal szinte mindenhol megtalálhatók.
![]() |
Csokis-tejszínes choux |
A világ bármely táján járunk, egyes receptek kisebb változtatásokkal szinte mindenhol megtalálhatók.
Ilyen ez a Franciák által közkedvelt Choux, azaz a mi képviselőfánkunk egy változata.
A Franciák kifinomult ízlését tükrözi az a csavar amivel különbözik mások égetett tésztájának receptjeitől. Az a kis linzertészta rásütése egy igazi "csipkeréteget" alkot a fánkok tetején.
Így igazi kis ünnepi különlegesség válik a már amúgy is nem hétköznapi nyalánkságból.
Tehát nálam nem volt kérdés, hogy idén az ünnepi asztalon milyen desszert díszítsen.
![]() |
Csokis-tejszínes choux |
Hozzávalók:
Linzeres tésztához:
70 gr puha vaj
50 gr cukor
70 gr liszt
6 gr kakaópor
Égetett tésztához:
60 gr vaj
130 gr víz
72 gr liszt
14 gr kakaópor
150 gr tojás
Fehér tejszínhez:
300 gr tejszín
40 gr porcukor
Kakaós tejszínhez:
200 gr tejszín
20 gr porcukor
20 gr kakaópor
Elkészítés:
A linzer tésztához való puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport. Összedolgozzuk a tésztát, majd két zsírpapír között kb. 2-3 mm vastagra nyújtjuk. A hűtőbe rakva pihentetjük.
Az égetett tésztához a vajat a vízzel egy lábasba feltesszük főzzni. Amikor szépen elolvadt a vaj, a lisztet és a kakóport beleszitáljuk, eldolgozzuk. Ezt követően szépen aranybarnára pirítjuk.
Az égetett tésztát egy tálba szedjük és megvárjuk míg kihül. Ezt követően eggyesével kézi mixer segítségével belekeverjük a tojásokat.
Habzsákba töltjük, majd zsírpapírral bélelt tepsibe nyomkodunk belőlük kisebb gombócokat.
A linzer tésztát kör alakúra szaggatjuk, és mindeggyik égetett tészta gombóc tetejére rakunk egyet-egyet.
Először 200 fokon 15 percig majd 180 fokon 15 percig sütjük. Akkor jó ha már szépen megdagadtak, és a tetejükön a tészta megrepedezett.
A fehér tejszínhez a tejszínt a porcukorral habosra keverjük, majd a kihült, és alul killuggatott choux-kat háromnegyedig töltjük vele.
A kakós tejszínhez szintén kikeverjük a tejszínt a kakóval és a porcukorral habosra, majd a fehér tejszín után óvatosan, hogy ki ne durranjanak a fánkocskák a maradék helyre betöltjük a kakós krémet.
Így szétvágva nagyon szép látványt nyújt majd.
További jó kulinárkodást!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése