Csokis-tejszínes Choux

Ünnepi desszert - Csokis-tejszínes Choux



Csokis-tejszínes choux

A világ bármely táján járunk, egyes receptek kisebb változtatásokkal szinte mindenhol megtalálhatók.

Ilyen ez a Franciák által közkedvelt Choux, azaz a mi képviselőfánkunk egy változata.

A Franciák kifinomult ízlését tükrözi az a csavar amivel különbözik mások égetett tésztájának receptjeitől. Az a kis linzertészta rásütése egy igazi "csipkeréteget" alkot a fánkok tetején. 

Így igazi kis ünnepi különlegesség válik a már amúgy is nem hétköznapi nyalánkságból.

Tehát nálam nem volt kérdés, hogy idén az ünnepi asztalon milyen desszert díszítsen.

Csokis-tejszínes choux

Hozzávalók:

Linzeres tésztához:

70 gr puha vaj

50 gr cukor

70 gr liszt

6 gr kakaópor


Égetett tésztához:

60 gr vaj

130 gr víz

72 gr liszt

14 gr kakaópor

150 gr tojás


Fehér tejszínhez:

300 gr tejszín

40 gr porcukor


Kakaós tejszínhez:

200 gr tejszín

20 gr porcukor

20 gr kakaópor




Elkészítés:

A linzer tésztához való puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport. Összedolgozzuk a tésztát, majd két zsírpapír között kb. 2-3 mm vastagra nyújtjuk. A hűtőbe rakva pihentetjük.

Az égetett tésztához a vajat a vízzel egy lábasba feltesszük főzzni. Amikor szépen elolvadt a vaj, a lisztet és a kakóport beleszitáljuk, eldolgozzuk. Ezt követően szépen aranybarnára pirítjuk.

Az égetett tésztát egy tálba szedjük és megvárjuk míg kihül. Ezt követően eggyesével kézi mixer segítségével belekeverjük a tojásokat.

Habzsákba töltjük, majd zsírpapírral bélelt tepsibe nyomkodunk belőlük kisebb gombócokat.

A linzer tésztát kör alakúra szaggatjuk, és mindeggyik égetett tészta gombóc tetejére rakunk egyet-egyet. 

Először  200 fokon 15 percig majd 180 fokon 15 percig sütjük. Akkor jó ha már szépen megdagadtak, és a tetejükön a tészta megrepedezett.

A fehér tejszínhez a tejszínt a porcukorral habosra keverjük, majd a kihült, és alul killuggatott choux-kat háromnegyedig töltjük vele. 

A kakós tejszínhez szintén kikeverjük a tejszínt a kakóval és a porcukorral habosra, majd a fehér tejszín után óvatosan, hogy ki ne durranjanak a fánkocskák a maradék helyre betöltjük a kakós krémet.
Így szétvágva nagyon szép látványt nyújt majd.

További jó kulinárkodást!

Megjegyzések