A nagyik kalácsa - Csoki-narancsos babka
![]() |
Csokis-narancsos babka |
A babka név származását tekintve a babuska szóra vezethető vissza. Ez magyarra fordítva, nagymamát jelent.
Eredetét tekintve egy zsidó származású kalácsról beszélünk aminek készítése a nagymamák reszortja volt.
Egy nagyon kellemes, fűszeres és minden finomságban gazdag kalácsot tettek az asztalra ami nem csak ízvilágilag, de kinézetre is egy pazar finomsággal örvendeztette meg a éhes szájakat.
Kinézetre bonyolultnak hathat az elkészítse, de rém egyszerű garantálom!
![]() |
Csokis-narancsos babka |
Hozzávalók:
530 gr liszt
60 gr cukor
10 gr szárított élesztő
1 citrom reszelt héja
1/2 narancs reszelt héja
3 tojás
120 ml víz
1 tk só
150 gr ráma
Töltelékhez:
150 gr étcsoki
120 gr ráma
30 gr holland kakaópor
30 gr cukor
1 tk őrölt kardamommag
1 kk őrölt fahéj
80 gr aprított törökmogyoró
100 gr kandírozott narancshéj (elhagyható)
1/2 narancs héja
Elkészítés:
A száraz alapanyagokat összeforgatom. Hozzáadjuk először a vizet és a tojásokat összedolgozzuk, majd mehet bele a vaj és a fél narancs héj.
Jól bedagasszuk. Lefedve egy éjszakát pihentetjük. Ha erre nincs mód akkor 1-2 óra pihentetés is jó neki.
A töltelékhez a csokit a vajjal mikróba apránként megolvasztjuk. Amikor már szép homogén belekeverjük a cukrot, kakaóport, fél narancs héját, és a fűszereket.
A tésztát ketté osztjuk és mind a kettőből egy 30x40-es téglalapot nyújtunk.
A krémet elfelezzük és eloszlatjuk igazságosan a két tésztán.
A kandírozott narancsot és a török mogyorót szétszórjuk a megkent tésztánkon.
Feltekerjük (a hosszabbik oldal mentén) mintha kakaós csigát készítenénk, és hosszanti irányba kettévágjuk. Összefonjuk úgy, hogy a vágott fele legyen kívül.
Ezt mind a két tésztánál elvégezzük.
Kivajazunk két gyümölcskenyér formát ás belerakjuk a babkákat.
180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
További jó kulinárkodást!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése