Csoki-narancsos babka


A nagyik kalácsa - Csoki-narancsos babka


Csokis-narancsos babka

A babka név származását tekintve a babuska szóra vezethető vissza. Ez magyarra fordítva, nagymamát jelent. 
Eredetét tekintve egy zsidó származású kalácsról beszélünk aminek készítése a nagymamák reszortja volt. 
Egy nagyon kellemes, fűszeres és minden finomságban gazdag kalácsot tettek az asztalra ami nem csak ízvilágilag, de kinézetre is egy pazar finomsággal örvendeztette meg a éhes szájakat.
Kinézetre bonyolultnak hathat az elkészítse, de rém egyszerű garantálom!

Csokis-narancsos babka


Hozzávalók:

530 gr liszt

60 gr cukor

10 gr szárított élesztő

1 citrom reszelt héja

1/2 narancs reszelt héja

3 tojás

120 ml víz

1 tk só

150 gr ráma



Töltelékhez:

150 gr étcsoki

120 gr ráma

30 gr holland kakaópor

30 gr cukor

1 tk őrölt kardamommag

1 kk őrölt fahéj

80 gr aprított törökmogyoró

100 gr kandírozott narancshéj (elhagyható)

1/2 narancs héja


Elkészítés:


A száraz alapanyagokat összeforgatom. Hozzáadjuk először a vizet és a tojásokat összedolgozzuk, majd  mehet bele a vaj és a fél narancs héj.
Jól bedagasszuk. Lefedve egy éjszakát pihentetjük. Ha erre nincs mód akkor 1-2 óra pihentetés is jó neki.

A töltelékhez a csokit a vajjal mikróba apránként megolvasztjuk. Amikor már szép homogén belekeverjük a cukrot, kakaóport, fél narancs héját, és a fűszereket.

A tésztát ketté osztjuk és mind a kettőből egy 30x40-es téglalapot nyújtunk.
A krémet elfelezzük és eloszlatjuk igazságosan a két tésztán.
A kandírozott narancsot és a török mogyorót szétszórjuk a megkent tésztánkon.
Feltekerjük (a hosszabbik oldal mentén) mintha kakaós csigát készítenénk, és hosszanti irányba kettévágjuk. Összefonjuk úgy, hogy a vágott fele legyen kívül.
Ezt mind a két tésztánál elvégezzük.

Kivajazunk két gyümölcskenyér formát ás belerakjuk a babkákat.

180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

További jó kulinárkodást!

Megjegyzések