Húsvéti desszertek I. - Mákos linzertojások citromkrémmel

Mákos linzertojások

A linzer karika mindig egy jó választás az ünnepekre. Nincs az a gyerek vagy felnőtt aki nem majszolná szeretettel a házi lekvárral megkent virágformákat.
Most viszont mutatok egy, a hagyományostól eltérő, ünnepi kiadású változatot.


Mákos linzertojások


Hozzávalók:

Mákos linzerhez:

300 gr finomliszt

200 gr vaj

100 gr porcukor

1 tojássárgája

1 csipet só

2 ek. darálatlan mák

1 cs bourbon vanílliás cukor


Lemon Curd-hoz (4 dl):

4 db tojás

200 gr cukor

3 db citrom reszelt héja

4 db citrom leve

100 gr vaj



Elkészítés:

A keverőgépbe a tészta száraz hozzávalóit elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját.
Akkor jó ha már szép egynemű tésztát kapunk.
A tésztát hűtőbe tesszük, addig még a krém elkészül.


Egy fém edénybe elkeverjük a tojásokat a cukorral, majd a citromok levével és héjával.
Egy lábasban vizet melegítünk, és vízgőz felett folyamatos keverés mellett a fém edény tartalmát sűrű krémmé főzzük. Amikor már szépen sűrűsödik apránként belekeverjük a vajat.

Akkor jó ha kissé pudingos lesz az állaga.

Még a krém hül, megsütjük a tojáskákat. A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk és a formának megfelelően kiszúrjuk azt.
180 fokon készre sütjük (8-10 perc).

A kihült linzereket megtöltjük a krémmel, majd egy pár óra elteltével, miután megpuhultak fogyasztjuk.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket! 🐰

Megjegyzések