Babkrémleves, zöldfűszeres tejföllel

Füstölt krémleves a spejzből - Babkrémleves, zöldfűszeres tejföllel


Babkrémleves
Ezt a receptet alíg vártam, hogy megfőzzem. Tisztára bele voltam betegedve az elkészítésébe. Természetesen változtattam egy keveset az összetételen, a saját ízlésemre formálva.

Nagyon gyors és egyszerű leves, nem mellesleg elég tartalmas is. Ami rendkívül tetszik, hogy itt is egy jól megpakolt spejzben, szinte minden megtalálható az alapanyagok közül.

Talán ami ritkábban lehet otthon, a zellerszár és a füstölt pirospaprika. A zellerszár ma már könnyen beszerezhető.
A füstölt pirospaprika már nagyobb kihívás lehet (egy jó pár üzletet végig jártam mire találtam) de ha egy jól megfüstölt szalonnát rakunk alapként a levesbe, akkor már meg is oldottuk a nagy kérdést, miszerint: “ De honnan szerezzünk füstölt paprikát?”.

Ha netántán megjött egy hagyományos babgulyáshoz a kedved akkor nézd meg a saját házi babgulyás receptemet, ebben sem fogsz csalódni. 

Babkrémleves

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 db szárzeller

1 db sárgarépa

5 szelet bacon

1 kk őrölt kömény


bors

1 tk füstölt pirospaprika

2 konzerv vörös kidney bab

1,5-2 l húsleves alaplé (attól függően ki mennyire szeretné sűrűn)

olaj


Zöldfűszeres tejföl:

200 gr tejföl

1 gerezd fokhagyma


bors

1 csokor petrezselyem

1 kis csokor snidling


Elkészítés:

A bacont, szárzellert, répát, hagymát felkockázzuk, és egy kevés olajon pirítani kezdjük. Amint a hagyma, bacon színt kezd kapni, mehet rá a zúzott fokhagyma.

Ahogy megérezzük a fokhagyma illatát, már ízesíthetjük is a keveréket, sóval, köménnyel, füstölt pirospaprikával.

Ekkor mehet rá a bab. Felöntjük annyi alaplével ami elfedi, és készre főzzük.

Amikor már puhák a zöldségek, botmixerrel pürésítjük, és felöntjük a maradék alaplével. Felforraljuk, majd leveszzük a tűzröl és borsozzuk.

A fűszeres tejfölhöz összeaprítjuk a petrezselymet, és a metélőhagymát. Hozzáadjuk a tejfölhöz. 

Belereszelünk egy gerezd fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd jól elkeverjük.


A levest jól behűtött fűszeres tejföllel, és friss ropogós baguettel kínáljuk.

További jó kulinárkodást!








Megjegyzések