Szilvás galette

Legjobb a szilva bepuszilva - Szilvás galette




A franciák híres pitéje nagy sikert arat mindenfelé. Legfőképp az a jó, hogy tökmindegy, hogy mivel tölti az ember, legyen az édes vagy sós töltelék, biztos egy rendkívül finom, egyszerű és mégis csodás végeredménnyel zárul a sütés. 

Az ilyen sütiket/ételeket én csak B tervnek hívom. Bármikor, bárhol - és bámilyen ízben összedobható gyors idő alatt.
Úgyhogy mindenkit csak bíztatni tudok…kipróbálni kötelező!

Ha szereted a szilvás finomságokat és ennél egy kis szilvakrémlevest, vagy inkább egy jó kis szilvás kalácsra éhezel, nézd vissza a blogom megtalálod ezeket a recepteket is. :)




Hozzávalók:

220 gr. finomliszt

100 gr. vaj

1 db tojás

50 ml víz

1 ek porcukor

1 csipet só


Töltelékhez:

50 dkg szilva

5 ek. kristálycukor

1 cs. vaníliás cukor

1 ek. étkezési keményítő

2 csipet őrölt szerecsendió

1 kk. őrölt fahéj

1 db citrom héja

1/2 citrom leve


+1 tojás a kenéshez



Elkészítés:

A lisztet a porcukorral, sóval és a HIDEG vajjal gyors mozdulatokkal öszemorzsoljuk. Hozzáadunk egy tojást és a vizet is beledolgozzuk.
Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne csapódjon ki.
Egy órára berakjuk a hűtőbe.

A töltelékhez a szilvákat félbevágjuk kimagozzuk. Ízesítjük a kétfajta cukorral, a szerecsendióval, fahéjjal, a citrom héjával és levével. Belekeverjük a keményítőt, majd kezdődhet az összeállítás.

A tésztát a hűtőből kivéve kinyújtjuk körülbelűl harminc centi átmérőjű körré. Sütőpapírra tesszük, majd a szilvákat szépen gusztusosan eligazgatjuk rajta, úgy, hogy a szélén hagyunk egy három centis tésztasávot. Ezt szépen ráhajtjuk a szilvákra, majd megkenjük egy felvert tojással. 40 perc alatt 190 fokon aranybarnára sütjük.



További édes kulinárkodást!

Megjegyzések