Legjobb a szilva bepuszilva - Szilvás galette
A franciák híres pitéje nagy sikert arat mindenfelé. Legfőképp az a jó, hogy tökmindegy, hogy mivel tölti az ember, legyen az édes vagy sós töltelék, biztos egy rendkívül finom, egyszerű és mégis csodás végeredménnyel zárul a sütés.
Az ilyen sütiket/ételeket én csak B tervnek hívom. Bármikor, bárhol - és bámilyen ízben összedobható gyors idő alatt.
Úgyhogy mindenkit csak bíztatni tudok…kipróbálni kötelező!
Ha szereted a szilvás finomságokat és ennél egy kis szilvakrémlevest, vagy inkább egy jó kis szilvás kalácsra éhezel, nézd vissza a blogom megtalálod ezeket a recepteket is. :)
Hozzávalók:
220 gr. finomliszt
100 gr. vaj
1 db tojás
50 ml víz
1 ek porcukor
1 csipet só
Töltelékhez:
50 dkg szilva
5 ek. kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
1 ek. étkezési keményítő
2 csipet őrölt szerecsendió
1 kk. őrölt fahéj
1 db citrom héja
1/2 citrom leve
+1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A lisztet a porcukorral, sóval és a HIDEG vajjal gyors mozdulatokkal öszemorzsoljuk. Hozzáadunk egy tojást és a vizet is beledolgozzuk.
Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne csapódjon ki.
Egy órára berakjuk a hűtőbe.
A töltelékhez a szilvákat félbevágjuk kimagozzuk. Ízesítjük a kétfajta cukorral, a szerecsendióval, fahéjjal, a citrom héjával és levével. Belekeverjük a keményítőt, majd kezdődhet az összeállítás.
A tésztát a hűtőből kivéve kinyújtjuk körülbelűl harminc centi átmérőjű körré. Sütőpapírra tesszük, majd a szilvákat szépen gusztusosan eligazgatjuk rajta, úgy, hogy a szélén hagyunk egy három centis tésztasávot. Ezt szépen ráhajtjuk a szilvákra, majd megkenjük egy felvert tojással. 40 perc alatt 190 fokon aranybarnára sütjük.
További édes kulinárkodást!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése